İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Alman Basınında Papa’nın 1915 Çıkışı

Alman basını, Papa Francis’in 1915 ile ilgili çıkışını, genel olarak ”Papa, Türkiye’nin 1915 Ermeni Soykırım İnkârını zayıflattı” şeklinde yorumladı. Vatikan St. Peter Katedralinde,1915 Ermeni Katliamı kurbanlarının anısına yapılan, Dünya Ermenileri Katolikosu Kareken 1,Kilikya Katolikosu Aram 1, Katolik Ermenilerin Ruhani Reisi Baş patrik Nerses-Bedros ve Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan’ın hazır bulunduğu dini anma töreni esnasında Papa Francis’in vaazındaki sözleri Alman basının gündemine oturdu.

Başta Almanya, Avusturya, İsviçre’nin Almanca yayın yapan yüksek tirajlı gazeteleri, dergileri, elektronik medya kuruluşları, haber ajansları makaleler, yorumlar ve haberler yayınlayarak konuyu gündeme taşıdılar.
Yayınlanan, haberler, yorumlar ve makaleleri, başlıca ”Papa’nın 1915 çıkışı” ve ”Türk yetkili makamların ve yetkililerin Papa’nın çıkışına Tepki ve Yanıtları” olmak üzere iki temel başlık altında toplanabiliriz.
Deutsche Welle haber kurumunun ”Papa’nın Ermeni Soykırımı hakkında Şikayetleri” başlığıyla yayınladığı makalede, Papa’nın 20.yüzyılda yaşanan kötülükleri ve acıları andığını, Ermeni Soykırımında Alman İmparatorluğunun rolü hakkında verdiği kısa bilgilere değinilmektedir, makalede ayrıca üst düzey Türk yetkililerin tepki ve yanıtlarına yer verilirken ”Papa’nın Çıkışı, Türkiye’yi Kızdırdı” yorumu yapılmaktadır.
Der Spiegel dergisi de aynı yönde yayınlar yaparak,”Papa,1915 Ermeni Katliamını ”Soykırım ve Vahşet Olarak Adlandırdı” şeklinde manşet yaptı. Dergi ayrıca,”Papa’nın Ermeni Soykırım Çıkışıyla, Türkiye Vatikan Elçisini Ankara’ ya Davet Etti” başlığıyla bir makale daha yayınladı, bu makalede Türkiye’nin tepkilerini yansıtarak,”Papa,100 sene önce Ermenilere yapılan katliamı Soykırım Olarak adlandırmakla, kendisini siyasi bir tartışmanın içine çekti ve Türk yöneticileri öfkelendirdi” şeklinde yoruma yer verdi:
Frankfurter Allgemeine Zeitung ise ”Ermeni Tehciri Bir Soykırımdır” diyen Papa’nın sözlerini manşet yapan gazete, diğer bir sayısında ise,”Papa Türkiye’yi Kızdırdı” başlıkla yayınladığı makalede, Türkiye’nin tepkilerine yer verirken, taraflara, soykırımın tanınması ve tarafların anlaşabilme imkânı yaratabilmeleri için, Almanya ve İsrail örneğini örnek göstermektedir:
Die Welt gazetesi, konuyu 3 makale yayınlayarak gündeme taşırken, T.C Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Papa’yı ırkçılığın yayılmasını teşvik etmekle suçlayan açıklamasına değinmektedir.
Der Tagesspiegel ise,”20.yüzyılın İlk Soykırımı” başlığıyla, Die Presse gazetesi : ”Ankara Papa’ya Kızgın”,Süddeutsche Zeitung:”Ankara Vatikan Elçisini Davet Etti’, Die Zeit gazetesi :”Papa, Ermeni Katliamına Soykırım Dedi” manşetiyle ve Berliner Morgen Post, Frankurter Rundschau gazeteleri de konuyla ilgili makaleler ve yorumlar yayınlayarak gündemi oluşturdular.
”Papa, Ermeni Soykırımı hakkında Konuştu” başlığıyla dünya basın gündeminde geniş yer alan ”Papa’nın 1915 Çıkışı” haber ajanslarının, haber bültenlerinin, başta Alman ARD ve ZDF, Avusturya, İsviçre TV haber kanallarının, Avusturya’nın Wiener Zeitung, Der Stand gazetesi, Kleinezeitung, Nachrichten gazetelerinin, İsviçre’nin Züricher Zeitung, Der Bund gazetesi, Tagesanzeiger Zurıch gibi birçok yüksek tirajlı gazete ve dergilerin gündemini oluşturdu:

Dr.med. S.Adam

Yorumlar kapatıldı.