İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ortodoks Hristiyanlar Kudüs’e Akın Etti

M.Borat
Dünyanın dört bir yanından Kudüs’e akın eden Ortodoks Hristiyanlar, Kamame Kilisesi’nde “Kutsal Ateş” ayini düzenledi. Hristiyan inancına göre Hz. İsa’nın çarmıha gerilip öldüğü ve daha sonra yeniden dirildiğine inandıkları gün anısına Ortodokslar, her sene olduğu gibi bu yıl da Paskalya öncesinde Bizans Kralı Konstantin’in yaptırdığı Kamame (Holy Sepulchre) Kilisesi’ne akın etti.

Kudüs’ün surlarla çevrili Eski Şehir bölgesinin etrafına ve sokaklarına kontrol noktaları kuran İsrail polisi ise kiliseye girmek isteyenlere özel izin alma şartı getirdi. Kiliseye açılan tüm sokaklar tek tek barikatlarla kapatıldı. İzdihamın yaşandığı Eski Şehrin sokaklarını dolduran çok sayıda kişi kiliseye giremedi. Eski Şehir içindeki Hristiyan mahallesinde yaşayanlardan da kiliseye girme şansı bulamayanlar oldu.

Kiliseye giremeyen bazı kişiler, İsrail askerlerinin kurduğu barikatlara tepki gösterdi.
Öğleden sonra başlayan ayinde Kudüs Rum-Ortodoks Patriği, kilisenin ortasındaki Hz İsa’nın kabri olarak adlandırılan mermerden bölmeye girdi. Bu sırada kabirden çıkarılan ve gökten geldiğine inanılan ateşle ellerindeki mumları yakmak isteyen yüzlerce kişi birbiriyle yarıştı. Ateş kilise içinde kısa sürede binlerce kişiye dağıldı.
kutsal ateş
Ateşin yanmasıyla çalmaya başlayan kilise çanlarının sesi ve kalabalığın haykırışları, içeride birbirine karıştı. Kilisenin içinde mumlarını yakanlar ise uzun dualarının ardından mumlarını söndürerek saklanmak üzere yanlarında götürdü.
Kilisenin anahtarları Müslümanlarda
Hıristiyanlığın farklı mezhepleri arasında tarih boyunca çekişme konusu olan Kamame Kilisesi’nin anahtarları Filistinli iki Müslünan ailede duruyor. Sultan Abdülmecid, Hıristiyanlar arasındaki kavgaya sona vermek için kilisenin anahtarını Kudüs eşrafından iki Müslüman aileye teslim etti. Bugün hala kiliselerin kapısı bu Müslüman aileler tarafından açılıp kapatılyor.

Yorumlar kapatıldı.