İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’la ekonomik ilişkiler gelişme yolunda

Önder Yılmaz
Sözde Ermeni soykırımı iddialarının yıldönümü olan 15 Nisan yaklaşırken, TBMM Başkanlığı, Türkiye-Ermenistan arasındaki ekonomik ilişkileri masaya yatırdı. Hazırlanan raporda, Ermenistan’da, ‘Malatya Pazarı’ kurulduğu, 10 bin ila 100 bin Ermeni’nin Türkiye’ye göç ederek çoğunun kaçak çalıştıkları kaydedildi.

TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı’nın hazırladığı, “Türkiye-Ermenistan Ekonomik ilişkileri” başlıkla raporda şu değerlendirmelere yer verildi:
–  1993’te Türkiye-Ermenistan sınırında bulunan Doğu Kapı (Tıknis) sınır kapısını kapatması Ermenistan ekonomisini oldukça olumsuz etkilerken, ülkenin Türkiye-Azerbaycan-Ermenistan üçgeninde yaşanan siyasi sorunlar arasında sıkışıp kalmasına yol açmıştır. Ermenistan böylece uluslararası bazı projelere katılma imkanından yoksun kaldığı gibi ekonomik anlamda Rusya ve Gürcistan’a bağımlılığı giderek artmıştır.
–  Sınırların halen kapalı olmasına ve yaşanan diğer tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye-Ermenistan ekonomik ilişkilerinde önemli iyileşmelerin yaşandığı gözlemlenmektedir.
–  İki ülke arasında gerçekleşen dış ticaret rakamlarının da işaret ettiği üzere resmi ticari ilişkilerin yanısıra Gürcistan ve İran gibi iki ülkeye de komşu olan üçüncü ülkeler üzerinden gerçekleşen gayriresmi bir ticari ilişki de sözkonusudur. Büyük ölçüde Gürcistan üzerinden gerçekleştirilen bu ticaret tekstil, yedek parça ve inşaat ürünleri başta olmak üzere birçok işkoluna yayılmıştır.
Malatya pazarı
–  Erivan’ın merkezinin yakınlarında popüler bir semt olan ve ‘Bangladeş’ adıyla bilinen bir muhitte büyük oranda Türk ürünleri satıldığı için adına ‘Malatya Pazarı’ denilen bir Çarşı da bulunmaktadır. Bu durum Türkiye-Ermenistan ekonomik ilişkilerinin Ermeni halkının günlük yaşamı üzerindeki etkisini açıkça ortaya oymaktadır.
Bavul ticareti
–  Türkiye ile Ermenistan arasındaki ticari ilişkilerin bir diğer önemli ayağını ise bavul ticareti oluşturmaktadır. Türkiye’de ikâmet etmeyenlere yapılan mal satışlarını kapsayan ve uygulamada ‘bavul ticareti’ olarak adlandırılan sistem, özellikle eski doğu bloku ülkelerinden gelen turistlerin ülkelerinde satmak amacıyla Türkiye’den aldıkları malları yurtdışına çıkarmaları şeklinde işlemektedir.

Yorumlar kapatıldı.