İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vatikan’da Soykırımın 100. Yılı vesilesiyle icra edilecek ayine ilişkin ayrıntılar

Vatikan San Pietro Bazilikası’nda Ermeni Soykırımının 100. Yılı vesilesiyle icra edilecek ayin tarihi olacak. Papa ilk kez Patarak ayini icra ederek Soykırımı anacak. Bu güne dek farklı soykırım kurbanlarının ruhları için dualar oldu ancak Patarak ayini icra edilmemişti. Ayin inisiyatifinin Papa Franciscus’tan gelmesi de oldukça anlamlı. ArmenPress’in verdiği bilgiye göre; Papa ve Vatikan Kutsal Makamı üzeinde çok büyük baskı oldu. Türk tarafı ayinin düzenlenmesini farklı yollarla engellemeye çalıştılar, ancak çabaları boşa çıktı. Patarak sadece icra edilmeyecek, canlı da da yayınlanacak. Papa Franciscus vaazını yazdı ve ayin sonrasında Ermenistan cumhurbaşkanına yaklaşacak (Papa, genellikle ayın sonrasında Mabed’den dışarı çıkmakta).

Roma’da bulunan medya mensuplarına beklenen tarihi olaya ilişkin ayrıntılar veren Ermenistan’ın Vatikan elçisi Mikael Minasyan, icra edilecek Patarak sonunda Dünya Ermenileri Katolikosu Garegin II ve Kilikya Katolikosu Aram I’in konuşma yapacaklarını kaydetti. Minasyan ″San Pietro Bazilikasındaki bu ayin birkaç anlamda bir ilki ifade etmekte. Yukarda anılanlar dışında, Ermeni kilisesi  ritüeline uygun olarak Ölüleri Anma Töreni gerçekleştirilecek. Patarak ayini Ermeni Soykırımının 100. Yıldönümü vesilesiyle icra edilmekte, ancak dünyadaki tüm Ermeniler için yapılmaktadır″ dedi. Farklı anakara ülkeleri Ermeni toplumlarından delegasyonların olması öngörülmekte.
Patarak ayini sonunda Grigor Narekatsi’nin (Nareka’lı Grigor) gözetmen rahipliğine ilişkin ritüel icra edilecek.  Latince ferman okunacak ve Narekatsi’nin « Evrensel Kilise [gözetmen] Rahibi» mertebesine yükseldiği ilân edilecek.
Patarak öncesinde 11 Nisan’da bir önemli etkinlik daha gerçekleştirilecek. Eski Çulfa’nın en güzel haçkar örneklerinden birinin tıpatıp benzeri İtalya’nın Neopol kenti Sb. Grigor Lusavoriç Kilisesi avlusunu süsleyecek. 1.5 yılda hazırlanan haçkar Azerbaycan tarafından bütünüyle tahrip edilmiş Eski Çulfa Ortaçağ Mezarlığı kültürel mirasını temsil etmekte. Ermeni Soykırımına ithaf edilen bu abide,  Dünya Ermenileri Katolikosu Garegin II ve Kardinal Sepe eliyle mesh edilecek.

Yorumlar kapatıldı.