İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Şefkat Rahibeleri’ne AİHM’den ret yanıtı

Ersan Atar
“Rahibeler” davayı 2007’de AİHM’ye taşıdı. AİHM 2’nci Dairesi Şefkat Rahibeleri Birliği’nin yaptığı başvuruyu önceki ay reddetti. AİHM de gerekçe olarak, dava konusu arazinin hiçbir zaman Şefkat Rahibeleri Birliği’ne ait olmadığını gösterdi. AİHM ayrıca, Şefkat Rahibeleri Birliği’nin “mülk sahibi” sıfatının 1965 ve 1978 yıllarında kesin olarak ortadan kalktığını belirledi. AİHM, Türkiye’nin AİHM’nin yargılama yetkisini 1987 yılında kabul ettiğini, bundan önceki olaylar için başvuruda bulunulamayacağını kaydetti.

***
Roma Katolik Kilisesi cemaati, Bebek sırtlarındaki 200 milyon euro değerindeki arazinin kendilerine ait olduğu iddiasını AİHM’ye taşıdı. AİHM başvuruyu reddetti
Roma Katolik Kilisesi cemaatlerinden Şefkat Rahibeleri Birliği, İstanbul’un en değerli yerlerinden olan Bebek sırtlarındaki 200 milyon euro değerinde 40 dönümlük arazinin kendilerine ait olduğunu ileri sürüp Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. AİHM başvuruyu reddetti. Kendilerini kısaca “Şefkat Rahibeleri” olarak tanımlayan Saint – Vincent de Poul Şefkat Rahibeleri Birliği, üzerinde halen bir Fransız lisesi olan, daha önceleri yetimhane ve psikiyatri hastanesinin bulunduğu 40 dönümlük arazinin kendilerine ait olduğunu iddia etti. Şefkat Rahibeleri, açtıkları davalarda; arazinin Osmanlı döneminde kendilerine tahsis edildiğini, gayrı müslim kuruluşlar mülk edinemediği için Rahip François Xavier Lobry ve Rahip Lucien Priox adına tescil edildiğini savundular. Şefkat Rahipleri, 2002’de yürürlüğe giren “AB Uyum Yasası” ile gayrimüslim vakıflara mal edinme hakkı tanındığını ancak Bebek’teki arazinin kendilerine verilmediğini savundular. Asliye Hukuk Mahkemesi, Şefkat Rahibeleri Birliği’nin Lozan Anlaşması ile kabul edilen azınlık vakıflarından olmadığını, birliğin, arazinin tahsisi yapılan iki rahip öldükten sonra işgalci konuma düştüklerine karar verdi. “Rahibeler” davayı 2007’de AİHM’ye taşıdı. AİHM 2’nci Dairesi Şefkat Rahibeleri Birliği’nin yaptığı başvuruyu önceki ay reddetti. AİHM de gerekçe olarak, dava konusu arazinin hiçbir zaman Şefkat Rahibeleri Birliği’ne ait olmadığını gösterdi. AİHM ayrıca, Şefkat Rahibeleri Birliği’nin “mülk sahibi” sıfatının 1965 ve 1978 yıllarında kesin olarak ortadan kalktığını belirledi. AİHM, Türkiye’nin AİHM’nin yargılama yetkisini 1987 yılında kabul ettiğini, bundan önceki olaylar için başvuruda bulunulamayacağını kaydetti.

Yorumlar kapatıldı.