İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Flash…Flash… Papa Francis ‘soykırım’ dedi

Papa Francis, Aziz Petrus Bazilikası’nda 1915 olaylarının 100. yıldönümü için düzenlenen ayinde Ermeni ölümlerinin ’20. Yüzyılın ilk soykırımı’ olduğunu söyledi… “Geçtiğimiz yüzyılda insanlığımız üç büyük ve eşi benzeri görülmemiş trajedi yaşadı. Çoğunlukla ‘20. Yüzyılın ilk soykırımı’ olarak kabul edilen ilk trajedi sizi, Ermeni halkını vurdu” diyen Papa Francis, “diğer iki soykırımın da Nazizm ve Stalinizm tarafından gerçekleştirildiğini” söyledi. Papa Francis’in bu sözlerle 2000 yılında Papa II. John Paul ile Ermeni Apostolik Kilisesi Katolikosu II. Karekin’in imzaladığı ortak bildiriye atıfta bulundu.

***
Papa Francis, Aziz Petrus Bazilikası’nda 1915 olaylarının 100. yıldönümü için düzenlenen ayinde Ermeni ölümlerinin ’20. Yüzyılın ilk soykırımı’ olduğunu söyledi.
Papa Francis, 1915 olaylarının 100. yıldönümü için Vatikan’da düzenlenen ayini yönetti. [Fotoğraf: Reuters]
Vatikan’da Aziz Petrus Bazilikası’nda 1915 olaylarının 100. yıldönümü için düzenlenen ve Ermenistan’dan siyasi ve dini liderlerin katıldığı ayine önderlik eden Papa Francis, o dönemde meydana gelen ölümleri “soykırım” olarak niteledi.
“Geçtiğimiz yüzyılda insanlığımız üç büyük ve eşi benzeri görülmemiş trajedi yaşadı. Çoğunlukla ‘20. Yüzyılın ilk soykırımı’ olarak kabul edilen ilk trajedi sizi, Ermeni halkını vurdu” diyen Papa Francis, “diğer iki soykırımın da Nazizm ve Stalinizm tarafından gerçekleştirildiğini” söyledi.
Papa Francis’in bu sözlerle 2000 yılında Papa II. John Paul ile Ermeni Apostolik Kilisesi Katolikosu II. Karekin’in imzaladığı ortak bildiriye atıfta bulundu. Türkiye o dönemde bu açıklamaya sert tepki göstermişti.
1915 olaylarının 100. Yıldönümünde gerçekleştirilen ayin öncesi Papa Francis’in olayları nasıl adlandıracağı tartışılan konular arasındaydı.
Papa açıklamasının devamında “Ve yakın zamanda da Kamboçya’da, Ruanda’da, Burundi’de ve Bosna’da olanlar gibi başka toplu katliamlar da oldu. Görünen o ki insanlık masumların kanının dökülmesine bir son verme yetisine sahip değil” diye konuştu.
1915 olayları
Ermenistan ve özellikle ABD ve Fransa’da etkili olan Ermeni diasporası  1915 ile 1917 arasında Osmanlı Devleti’nin topraklarındaki Ermenileri sistematik olarak öldürdüğünü iddia ediyor.
Türkiye, bunu reddediyor ve konunun tarihçiler tarafından araştırması gerektiği tezini savunuyor.
Geçen sene 23 Nisan’da, o dönemde başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan 1915 olayları hakkında aralarında Ermenice’nin de bulunduğu 9 dilde bir taziye mesajı yayınlamıştı. Böylece Türkiye’den olaylar hakkında ilk kez böyle üst düzey bir mesaj verilmiş, Erdoğan “Ermenilerin acılarını anmalarını anlamak ve paylaşmak bir insanlık vazifesidir” ifadelerini kullanmıştı.
Kaynak: AFP, Al Jazeera

Yorumlar kapatıldı.