İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lozan’da Ermeni Soykırımı’nın inkarına karşı konferans

Serkan Demirel
İsviçre’nin Lozan kentinde, Ermeni Soykırımı’nın 100. yılı nedeniyle Solidarite, İsçi Partisi (POP) ve sol hareketler öncülüğünde bir konferans düzenlenecek. 11 Nisan Cumartesi günü düzenlenecek konferansa Batı Ermenistan Ulusal Konseyi Başkanı Armenag Aprahamian, Şair-Yazar Anjel Dikme, Gazeteci-Yazar Nevzat Onaran katılacak… Batı Ermenistan Ulusal Konseyi Üyesi Daronyan, “Ne o gün kaybettiklerimiz ne de kaybettirilmeye çalışılan kültürel mirasımız ve değerlerimiz geri geldi. Soykırımı yapan zihniyet bugün kabul etmeyerek bir anlamda soykırımın devam etmesini sağlıyor. Türkiye’nin soykırımla yüzleşerek özür dilemesi gerekiyor. O gün yaşanan soykırımdan geri kalanlar yani ‘kılıç artığı’ diye tarif edilenler bugün hala baskı altında yaşıyorlar. O gün yapılanlarla birlikte kaybedilen bir Ermeni uygarlığı var. Yaşanan bunca gerçeğe rağmen Türkiye hala bir Ermeni paranoyası yaşıyor. Artık yüzyıllık inkar son bulmalı ve sorumlular yargılanmalı” şeklinde konuştu.

***
***
Ermeni Soykırımı’nın 100. yılında halklar Lozan’da düzenlenecek konferansta bir araya gelecek. Batı Ermenistan Ulusal Konseyi Üyesi Daronyan, yüzleşme süreci yaşanmadığı için Ortadoğu’da katliamların devam ettiğini belirtti. Daronyan, yüzyıllık inkarın son bulması ve adalet talebi için bir araya geleceklerini ifade ederek, Türkiye’nin özür dilemesini istedi.
İsviçre’nin Lozan kentinde, Ermeni Soykırımı’nın 100. yılı nedeniyle Solidarite, İsçi Partisi (POP) ve sol hareketler öncülüğünde bir konferans düzenlenecek. 11 Nisan Cumartesi günü düzenlenecek konferansa Batı Ermenistan Ulusal Konseyi Başkanı Armenag Aprahamian, Şair-Yazar Anjel Dikme, Gazeteci-Yazar Nevzat Onaran katılacak.
Kürdistanlı, Türkiyeli ve İsviçreli birçok örgütün desteğiyle düzenlenecek konferansa her kesimden halklar katılarak 100 yıldır hafızalardan silinmeyen soykırımı tartışacak, Türkiye’nin soykırımla yüzleşmesini ve özür dilemesini isteyecek.
‘TÜRKİYE YÜZLEŞMELİ, ÖZÜR DİLEMELİ’
Ermenistan Ulusal Konseyi Üyesi Simon Daronyan, Ermeni Soykırımı’nın 24 Nisan 1915’de başlayıp bitmediğini, soykırımın halen hafızalarda yaşandığını belirtti. Türkiye’nin, üzerinden yüzyıl geçmesine rağmen soykırımın tanınmasına yönelik hiçbir adım atmamasını sert bir dille eleştiren Daronyan, artık yüzleşilmesini istedi. Soykırıma yönelik belgelerin ortaya çıkarılması gerektiğine de vurgu yapan Daronyan, soykırımın üzerinde kaç yüzyıl geçse de adalet arayışlarının hep devam edeceğini belirtti.
Daronyan, “Ne o gün kaybettiklerimiz ne de kaybettirilmeye çalışılan kültürel mirasımız ve değerlerimiz geri geldi. Soykırımı yapan zihniyet bugün kabul etmeyerek bir anlamda soykırımın devam etmesini sağlıyor. Türkiye’nin soykırımla yüzleşerek özür dilemesi gerekiyor. O gün yaşanan soykırımdan geri kalanlar yani ‘kılıç artığı’ diye tarif edilenler bugün hala baskı altında yaşıyorlar. O gün yapılanlarla birlikte kaybedilen bir Ermeni uygarlığı var. Yaşanan bunca gerçeğe rağmen Türkiye hala bir Ermeni paranoyası yaşıyor. Artık yüzyıllık inkar son bulmalı ve sorumlular yargılanmalı” şeklinde konuştu.
‘YÜZLEŞME OLMADIĞI İÇİN KATLİAMLAR SÜRÜYOR’
Yüzyıl önce yaşanan soykırımla yüzleşilmediği için hala o topraklarda Kürtlere, Ezidilere, Alevilere yönelik katliamların devam ettiğine dikkat çeken Daronyan, Ortadoğu’da bugün yaşanılan katliamları yapanlarla Ermeni Soykırımı’nı yapanların aynı zihniyete sahip olduğunu söyledi. Daronyan, yaşanan soykırımın ardından sürgünde yaşayan Batı Ermenistanlıların çocukları olarak bu soykırımın unutulmasına asla izin vermeyeceklerini belirtti.
‘HERKESİN SÖYLEYECEĞİ SÖZÜ OLMALI’
Daronyan, 11 Nisan Cumartesi günü Lozan’da düzenlenecek olan konferansa yönelik, “Soykırımın 100. yılı nedeniyle her yerde olduğu gibi Lozan’da da Cumartesi günü saat 14.00 ile 17.00 arasında Lozan Gar Salonu’nda bir konferans düzenleyeceğiz. Konferansa önemli katılımcıların yanı sıra Kürdistanlı, Türkiyeli ve İsviçreli kurum kuruluşlardan halklar katılarak, yüzyıldır hafızalardan silinmeyen katliamı tartışacak ve adalet taleplerini dile getirecek” diye bilgi verdi.
Ermenistan Ulusal Konseyi Üyesi Simon Daronyan, konferansa katılım çağrısında bulunarak, “Yüzyıllık soykırım inkarına karşı herkesin söyleyeceği bir sözü olmalı” dedi.

Yorumlar kapatıldı.