İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni kökenli vatandaşların Meclis heyecanı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl yayımladığı 1915 olaylarına ilişkin taziye mesajı, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Etyen Mahçupyan’ı başdanışman olarak davet etmesi, AK Parti’nin ilk parti programında ve sonraki uygulamalarında ötekileştirmeyi sona erdiren yaklaşım içerisinde olması, yasayla azınlıkların taşınmazlarının iade edilmesi gibi gelişmeleri hatırlatan Esayan, şöyle devam etti:”AK Parti yönetimi bu anlamda devrimsel bir zihniyet değişikliğine gitti. Tüm bunlar tekrardan toplum olma yolumuzda büyük adımlar attığımızı gösteriyor. Açıkçası AK Parti’yi bu konuda diğer partilerle aynı safhada göstermeyi bir haksızlık olarak görürüm. AK Parti, gayrimüslimler dahil bütün ötekilere yaklaşımında çok daha ahlaki, ilkesel, risk alan ve bunu ilk günden itibaren gösteren bir parti.” Esayan, diğer partilerin de Ermeni aday göstermesinin memnuniyet verici olduğunu kaydederek, “AK Parti’nin bu ön açıcı hamleleri diğer partileri de değişmeye zorluyor. Bu önce belki biraz taklit ve taktik yoluyla oluyor. Ama taklit ede ede CHP’nin de demokratikleşeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

***
Partilerin Ermeni kökenli vatandaşlara milletvekili listelerinde yer vermesi, adayları sevindirdi. İstanbul listelerinde AK Parti Ermeni gazeteci Markar Esayan’ı 2. bölge 12. sıradan, CHP Selina Doğan’ı 2. bölge 1. sıradan, HDP Murad Mıhçı’yı 1. bölge 11. sıradan, Filor Uluk Benli’yi 2. bölge 10. sıradan ve Garo Paylan’ı 3. bölge 2. sıradan aday gösterdi.
Yazar ve gazeteci, halen Yenişafak gazetesinde köşe yazarlığı yapan Markar Esayan, seçilmesi halinde AK Parti’nin ilk Ermeni milletvekili olacak.
AK Parti’nin İstanbul 2. Bölge 12. sıra adayı Esayan, farklı partilerin seçilebilecek sıradan Ermeni adaylara yer vermesinin önemine işaret ederek, “Bu bizim normalimiz. Biz bu normalimizden 2000’e kadar son 70-80 yılda uzaklaşmıştık. Biz çok kültürlü Osmanlı devlet geleneğinden geliyoruz. Bu devlet geleneğinde çok kültürlülük yönetime de yansımıştı” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl yayımladığı 1915 olaylarına ilişkin taziye mesajı, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Etyen Mahçupyan’ı başdanışman olarak davet etmesi, AK Parti’nin ilk parti programında ve sonraki uygulamalarında ötekileştirmeyi sona erdiren yaklaşım içerisinde olması, yasayla azınlıkların taşınmazlarının iade edilmesi gibi gelişmeleri hatırlatan Esayan, şöyle devam etti:
“AK Parti yönetimi bu anlamda devrimsel bir zihniyet değişikliğine gitti. Tüm bunlar tekrardan toplum olma yolumuzda büyük adımlar attığımızı gösteriyor. Açıkçası AK Parti’yi bu konuda diğer partilerle aynı safhada göstermeyi bir haksızlık olarak görürüm. AK Parti, gayrimüslimler dahil bütün ötekilere yaklaşımında çok daha ahlaki, ilkesel, risk alan ve bunu ilk günden itibaren gösteren bir parti.”
Esayan, diğer partilerin de Ermeni aday göstermesinin memnuniyet verici olduğunu kaydederek, “AK Parti’nin bu ön açıcı hamleleri diğer partileri de değişmeye zorluyor. Bu önce belki biraz taklit ve taktik yoluyla oluyor. Ama taklit ede ede CHP’nin de demokratikleşeceğini düşünüyorum” diye konuştu.
CHP’nin Selina Özuzun Doğan’ı, İstanbul 2. Bölge 1. sıradan milletvekili adayı göstermesinin CHP için çok büyük bir adım olduğunu dile getiren Esayan, CHP’nin Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun imzasıyla 3-5 yıl önce “Neden gayrimüslim vatandaşların mallarını iade ediyorsunuz” diyerek, Anayasa Mahkemesi’ne gittiğini hatırlattı.
“Benim için sürpriz oldu”
CHP’nin İstanbul 2. bölge 1. sıradan millletvekili adayı Ermeni asıllı Selina Doğan, sürpriz olarak tabir edilen isimlerden. Seçilmesine kesin gözüyle bakılan ve Meclis’e girmesi halinde uzun yıllar sonra parlamentodaki ilk Ermeni kadın milletvekili olacak Doğan, Notre Dame De Sion Fransız Lisesi ve Galatasaray Hukuk Fakültesi mezunu.
Partilerin seçilecek sıradan Ermeni kökenli aday göstermesini olumlu bulan Doğan, “Sonuçta yasal zeminde, Meclis’te azınlıkların kendini temsil etme kabiliyetini sergileyebilmeleri, bu olanağı bulabilmeleri, içinde bulundukları konumda orayı dönüştürme imkanına sahip olabilmeleri önemli” dedi.
“HDP’nin hassasiyetinin tezahürü”
HDP de listelerinde seçilebilecek sıralarda azınlıklara yer verdi. İstanbul 3. bölge 2. sıradan milletvekili adayı gösterilen Ermeni asıllı Garo Paylan (Karabet Paylan), Özel Yeşilköy Ermeni İlk ve Ortaokulu’nun kurucuları arasında yer alıyor.
Paylan, CHP ve AK Parti’nin de seçilebilecek sıradan Ermeni asıllı aday göstermesine ilişkin, “Bu durum, HDP’nin bütün halkların temsiliyeti konusundaki hassasiyetinin tezahürüdür” dedi.
“Esas mesele kendi kimliğinle mücadele edebilmek”
HDP’nin İstanbul 1. bölge 11. sıra milletvekili adayı Ermeni asıllı Murad Mıhçı ise siyasete Özgürlük ve Demokrasi Partisi’nde başladı, Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin Kadıköy teşkilatında yöneticilik yaptı.
TBMM’ye girmesi halinde “siyasi çizgisinin gerektirdiği tüm çalışmaların içinde söz söylemeyi” amaçladığını ifade eden Mıhçı, “Sadece Ermenilerin yaşadığı sorunlarla anılmak en arzu etmediğim durum. Sadece Ermeniler değil, bütün emekçiler için mücadele edeceğim” dedi.
(AA)

Yorumlar kapatıldı.