İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dergilerde Ermeni Soykırımı’nın 100. Yılı

Birikim, #tarih, Toplum ve Bilim, Evrensel Kültür ve Mesele dergileri, soykırımın 100. yılı için özel dosyalarla bu ay okurlarla buluştu. Ermeni Soykırımı’nın 100. yılında, soykırım kurbanlarının anıldığı 24 Nisan gününe yaklaşılırken, kültür, siyaset ve edebiyat dergilerinden özel sayılar gelmeye başladı. Birikim, #tarih, Toplum ve Bilim, Atlas, Evrensel Kültür ve Mesele dergileri, soykırımın 100. yılı için özel dosyalarla bu ay okurlarla buluşuyor.

Aydın Çubukçu’nun yayın yönetmenliğini yaptığı Evrensel Kültür, 280. sayısının tümünü konuya ayırırken, müzik, edebiyat, sinema, spor ve siyaset açısından Ermeni Soykırımı’nı ele alan yazı ve röportajlara yer veriyor. Sayıya Aris Nalcı, Aydın Engin, Nevzat Onaran, Feryal Öney gibi yazarlar katkıda bulunuyor.
100 Yıllık Trajedi ve İnkar
#tarih dergisiyse, “Ermeni Katliamları: 100 Yıllık Trajedi ve İnkâr” başlığıyla konuyu kapağına taşıyor. 1915’in tarihsel arka planı, Ermeni askerler, devletin inkâr politikası, akademik literatürde Ermeni meselesi gibi konuların ele alındığı dosyaya, Ahmet Kuyaş, Ahmet İnsel, Yetvart Tomasyan gibi isimler katkıda bulunuyor.
Ermeni Çocuklar ve Yetimler
Toplum ve Bilim dergisi, 132. sayısında “1915-2015: Soykırım / Yüzleşme / Hesaplaşma” başlığıyla özel bir sayı olarak hazırladı. Sayıda, “Soykırım, Geçmişle Yüzleşme, Sorumluluk”, “Ermeni Çocuklar ve Yetimler”, “Türkiye’de Devlet Aklı ve 1915” gibi konular öne çıkıyor.
Medenileşme ve Yüzleşme

Birikim dergisi de Nisan sayısında, Ermeni Soykırımı’na geniş yer ayırıyor. Dosya konusu olarak 1915’in 100. yılı işlenirken, sunuş yazısı olarak Ahmet İnsel’in “Medenileşmenin Gereği Olarak Soykırımla Yüzleşmek” başlıklı yazısı yer alıyor.
Mesele dergisi, Yervart Danzikyan’dan ‘Artık İnkâra Son Verilmeli’ ve Doğan Çetinkaya’dan ‘Soykırımın Toplumsal Karakteri’ yazılarıyla, Atlas dergisiyse “Türkiye Ermenileri” dosyasıyla, bu ayki sayılarında Ermeni Soykırımı’nı ele alıyorlar. (EA)
Bu haberi Agos’tan aldık. 

Yorumlar kapatıldı.