İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

92 yılda 24 azınlık Meclis’te vekil sıralarına oturdu

7 Haziran seçimleri için YSK’ya sunulan milletvekili aday listelerinde azınlık kökenli adaylar da dikkat çekti. Uzun bir aranın ardından siyasi partiler 6 ismi seçilebilecekleri yerlerden aday gösterdi. 92 yıllık Cumhuriyet tarihi boyunca toplam 24 azınlık temsilcisi Meclis’te vekil sıralarına oturdu.

Ermeni Berç Keresteciyan; Türkiye’nin ilk azınlık milletvekili. Atatürk’ün gayrimüslim vekil kontenjanıyla 1935’te Meclis’e girdi. Üç dönem Afyonkarahisar milletvekilliği yaptı. Tek partili dönemde Keresteciyan ile birlikte 5 azınlık milletvekili daha Meclis’teydi. 2 Rum, 2 Musevi ve 1 Türk Ortodoks vekil bağımsız olarak Meclis sıralarına oturdu.
1946’da çok partili dönem’in ilk seçiminde iki Rum vekil, Nikola Fakaçelli ve Vasil Konos CHP’den milletvekili seçildi. Ancak Vasil Konos hemen istifa etti.
27 yıllık tek parti dönemini sona erdiren Demokrat Parti iktidarında toplam 10 azınlık milletvekili meclise girdi. 1950’den 27 Mayıs darbesine kadar Meclis’te, 4 Musevi, 3 Rum ve 3 Ermeni vekil vardı. 3 azınlık temsilcisi, darbe sonrası Kurucu Meclis’te de görev aldı.
Musevi Erol Dilek, Rum Kaludi Laskari ve Ermeni Hermine Agavni Kalustyan… Kalustyan, Cumhuriyet döneminde Meclis’e giren ilk kadın azınlık temsilcisi oldu.
1961 seçimleriyle birlikte çift meclisli sistem yürürlüğe girdi. Ermeni kökenli Berç Sahak Turan o dönemin Cumhuriyet Senatosu üyesiydi, vekilliği 1964 yılında sona erdi.
Meclis 31 yıl süren azınlık temsilcilerinin kendine yer bulamadığı döneme girdi. Bu süreç, ünlü sanayici Jak Kamhi’nin oğlu Cefi Kamhi’nin 1995 genel seçiminde DYP’den milletvekilleri seçilmesiyle kırıldı. Kamhi’nin görev süresi 1999’da sona erdi. Meclis 2011 seçimlerine kadar yine azınlık temsilcilerine kapılarını kapattı.
Erol Dora 2011 seçimlerinde Türkiye’nin ilk Süryani bağımsız milletvekili oldu, ardından da görevine HDP sıralarında devam etti.
Yani 92 yıllık Cumhuriyet tarihi boyunca toplam 24 azınlık temsilcisi Meclis’te vekil sıralarına oturdu.
Şimdi gözler 7 Haziran seçimlerinde. Bu kez AK Parti’den Ermeni asıllı gazeteci Markar Esayan, CHP’den Ermeni asıllı Selina Doğan ve Roman asıllı Özcan Purçu, HDP’den ise HDP’den Ermeni ve Ezidi adaylar Gapo Paylan, Murad Mıhçı, Ali Atalan ve Feleknaz Uca aday listelerine seçilebilecekleri yerlerden girdi.

Yorumlar kapatıldı.