İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sarkisyan: Türkiye’ye önkoşul belirtmedik

Hrant Kasparyan / Demokrat Haber
Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Türkiye ile ilişkilerin tesis edilmesi için Ermenistan’ın önkoşul belirtmediğini söyledi… Rusya’nın başkenti Moskova merkezli Rossiya 24 televizyonuna konuşan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, iki ülke arasında ilişkilerin tesis edilmesi çerçevesinde 2009’da İsviçre’nin Zürih kentinde imzalanan protokollere ilişkin Türkiye’nin üstlendiği taahhütleri yerine getirmediğini ve böylelikle protokollerin TBMM’de onaylanmadığını söyledi. Türkiye ile ilişkilerin tesis edilmesi için, 24 Nisan 2015’te Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da yapılacak olan anma törenine Türkiye Cumhurbaşkanı’nı davet ettiğini hatırlatan Sarkisyan, “Fakat Türkiye yönetimi, her zaman davrandığı gibi davrandı” dedi. Sarkisyan bu davetin de Türkiye tarafından kabul edilmediğine dikkat çekti.

***
Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Türkiye ile ilişkilerin tesis edilmesi için Ermenistan’ın önkoşul belirtmediğini söyledi. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi ve diplomatik ilişkilerin tesis edilmesi için Ermenistan’ın hiçbir zaman önkoşul öne sürmediğini söyledi.
Türkiye ve Ermenistan arasında diplomatik ilişki kurulması ve ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik olarak imzalanan protokoller hakkında konuşan Ermenistan Cumhurbaşkanı, Türkiye ile ilişkilerin tesis edilmesi için, Ermeni Soykırımı’nın tanınması da dahil olmak üzere hiçbir önkoşul öne sürmediklerini belirtti.  
Rusya’nın başkenti Moskova merkezli Rossiya 24 televizyonuna konuşan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, iki ülke arasında ilişkilerin tesis edilmesi çerçevesinde 2009’da İsviçre’nin Zürih kentinde imzalanan protokollere ilişkin Türkiye’nin üstlendiği taahhütleri yerine getirmediğini ve böylelikle protokollerin TBMM’de onaylanmadığını söyledi. 
Türkiye ile ilişkilerin tesis edilmesi için, 24 Nisan 2015’te Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da yapılacak olan anma törenine Türkiye Cumhurbaşkanı’nı davet ettiğini hatırlatan Sarkisyan, “Fakat Türkiye yönetimi, her zaman davrandığı gibi davrandı” dedi. Sarkisyan bu davetin de Türkiye tarafından kabul edilmediğine dikkat çekti.
“TÜRKİYE İNKÂR POLİTİKASINI GENİŞLETİYOR”
Davetin ardından, Çanakkale Muharebesi’nin yıldönümü vesilesiyle bu yıl ilk kez 24 Nisan’da “Çanakkale anması” yapılacağının açıklandığını belirten Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Türkiye’nin böylelikle uluslararası kamuoyunun dikkatini 1915 Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle yapılacak olan anma etkinliklerinden saptırmayı hedeflediğini kaydetti. Çanakkale Muharebesi’nin 24 Nisan’da başlamadığını ya da 24 Nisan’da son bulmadığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Çanakkale’ye ilişkin Türkiye’de hiçbir zaman 24 Nisan’da etkinlik düzenlenmediğini belirterek şöyle konuştu: “Türkiye yönetiminin inkârcı politika enstrümanlarını genişlettiğine bir kez daha emin olduk. Bu kez de Gelibolu yıldönümüyle bize bir şey kanıtlamayı veya uluslararası toplumun dikkatini Ermeni Soykırımı’nın 100. yıl anma törenlerinden saptırmayı denemekteler.” Ülke siyasetindeki bu tabloya rağmen Türkiye kamuoyunda 1915 Ermeni Soykırımı konusunda bilinçlenmenin artması konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Sarkisyan, “Olumlu bir dinamizm görüyoruz ve bu hareketi başlatan Türkiye yurttaşlarına müteşekkiriz″ dedi.
MOSKOVA’DAKİ ZAFER TÖRENİNE ERMENİSTAN DA KATILIYOR
Ermenistan Cumhurbaşkanı Rossiya 24 televizyonuna verdiği mülakatta ayrıca, Sovyetler Birliği’nin İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası karşısında elde ettiği zaferin 70’inci yıldönümü vesilesiyle Moskova’da düzenlenecek olan törenlere Ermenistan’ın da katılacağı açıkladı. Cumhurbaşkanı Sarkisyan, 9 Mayıs’ta Moskova’daki Kızıl Meydan’da düzenlenecek olan resmi geçit törenine Ermenistan ordusundan bir birliğin de katılacağını söyledi. İkinci Dünya Savaşı’nda 600 bin Ermeninin cepheye gittiğini ve 314 bininin geri dönemediğini hatırlatan Sarkisyan, önceki yıllarda olduğu gibi, bu yıl da Ermenistan’da Zafer Günü’nün kutlanacağını belirterek, “Bu bizim zaferimiz” dedi.
Demokrat Haber

Yorumlar kapatıldı.