İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Agop’un uzak fakat komşu ülkedeki torunları

Hovhannes Avagyan, 1920’de Atina’da doğdu. Dedesi Agop 1915’te Gelibolu’daydı. Asker dedenin vazifesi ateş altında silah arkadaşlarına ekmek yetiştirmekti. Aklının yarısı biri 12 öteki 14 yaşında olan Başkent Ankara ’daki iki öksüz oğlundaydı. Ne olduysa 1915’te oldu. Agop Ermeni olduğundan ordudan atıldı. Oğulları önce İstanbul’a, oradan da ABD parasıyla Yunanistan’a gitti. Agop yıllarca yetimhanelere, kiliselere mektuplar yazdıktan akabinde oğullarını buldu. 

Artık biri 17 öteki 19 olmuş iki delikanlı Atina’da kundura boyayarak geçiniyordu. Aile buluşup sımsıkı sarıldıkları çadır kentte uzun süre yaşadı. Küçük kardeş Melkon Selanik’teki bir çadır kentten bir Ermeni kızla evlendi. Hovhannes doğdu. Dede tekrar ekmek pişirmeye başladı. Manav da açtılar.

2. savaşa kadar mutluydular.
Önce direnseler de 1947’de bu defa Sovyet desteğiyle Ermenistan’a göç ettiler. Avagyan ailesiyle beraber 2700 muhacir, gemi boğazdan geçerken İstanbul’a baktı. İstanbul Ermenileri ellerindeki ak kâğıtlarla onları selamlıyordu. Hovhannes 27 yaşındaydı.
35’ine geldiğine o dö rutubet Sovyet yönetimindeki Ermenistan’a Lübnan üzerinden gelen Pertshuhi Krepekyan ile evlendi.
İkisi de ağır bir Türkiye aksanıyla Türkçe konuşuyor. Pertshuhi’nin ailesi Adana’dan göçmüş.
Erivan’da “Ahpar” söylediler onlara. 24 yaşındaki torun Pertshuhi Avagyan diyor ki “kardeş” manasındaki söz ailenin göçmen olduğunu ifade eden , ayrımcı bir ifade.
“Zeytin yememize bile garip bakıyorlardı” diyor.
Çocukluğundan bu yana Türk televizyonları izlemiş.
Dede Hovhannes’in aklı helvada kalmış.
Şu anda , Türkiye’yi hiç görmemiş iki üç kuşak, kendi aralarında Türkçe konuşuyor, “uzak fakat komşu” ülkede.
Handan Kazancı’nın Türkiye Ajansı’na İngilizce olarak hazırlamış olduğu haberden öğrendik Agavyanları. Nedendir bilinmez, Türkiye’den Fortune, Ermenistan’dan ise Aysor dışında pek ilgi gösteren olmamış. Belki Pertshuhi Teyze gözlüklerini takar, ailesinin zorlu öyküsünü torunlarına Türkçe okur diye bir kısmını aktarmaya çalıştık.

Yorumlar kapatıldı.