İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Abdülgaffur’du, Ohannes oldu

Ömer Faruk Baran
Paskalya yumurtalarını boyarken Rûdaw muhabirinin sorularını yanıtlayan Semiha Demir, “Büyüklerimizin bayramı, Müslüman olduk fakat ayine katılacağım” dedi. Demir, büyük bir katılım bekledikleri için toplam 1100 yumurta boyadıklarını belirtti. Aslen Sasonlu olduklarını, Diyarbakır’da uzun bir süre Müslüman olarak yaşadığını ifade eden Abdülgaffur Türkay da, “Beş yıl önce Hristiyan oldum. Ne adım ne de soyadım beni temsil ediyor. Vaftizden sonra Ohannes Ohanyan oldum” dedi. (Kim daha cesur? Ben Müslüman Ermeniyim diyen mi? Bu ülkede ismini, dinini değiştiren mi? HYETERT)

***
Diyarbakır (Rûdaw) – Diyarbakır’daki Surp Giragos Kilisesi’nde yarın düzenlenecek ayinin hazırlıkları sürüyor.
Ortadoğu’daki en büyük Ermeni kilisesi, sabah saatlerinden itibaren yoğun ziyaretçi akınına uğradı.
Paskalya yumurtalarını boyarken Rûdaw muhabirinin sorularını yanıtlayan Semiha Demir, “Büyüklerimizin bayramı, Müslüman olduk fakat ayine katılacağım” dedi. Demir, büyük bir katılım bekledikleri için toplam 1100 yumurta boyadıklarını belirtti.

Aslen Sasonlu olduklarını, Diyarbakır’da uzun bir süre Müslüman olarak yaşadığını ifade eden Abdülgaffur Türkay da, “Beş yıl önce Hristiyan oldum. Ne adım ne de soyadım beni temsil ediyor. Vaftizden sonra Ohannes Ohanyan oldum” dedi.

Diyarbakır’da 20 dolayında Hristiyan’ın yaşadığını belirten Türkay “Diyarbakır’da yaşayan binlerce Ermeni var. Ama hepsi asimile oldu. Ki zaten yarın ayine katılacakların %80’i de Müslüman Ermeniler olacak” dedi.
Kilisenin papazı olmadığı için yarınki ayini İstanbul’dan gelecek bir papaz düzenleyecek.
Surp Giragos Kilisesi, Balıkçılarbaşı’nda Şeyh Matar Cami yakınlarında, Özdemir Mahallesi’nde bulunuyor. Tapu Kayıtlarına göre Ortodoks Ermeniler’in kullandığı bir kilise. Kilisenin hangi tarihte yapıldığı kesin olarak bilinmiyor. Ermeni mimari tarihinin önemli eserlerinden
birisi kilise, aynı zamanda Ortadoğu’daki en büyük Ermeni kilisesi. 1722 ve 1729 yıllarında restore edildi.

Yorumlar kapatıldı.