İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kongre Üyelerinden Obama’ya ‘Soykırım’ Baskısı

ABD’de 49 Kongre üyesi Başkan Barack Obama’ya bir mektup göndererek 1915 olaylarını ‘soykırım’ şeklinde tanıması çağrısı yaptı. Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Robert Dold’un girişimleriyle imzaya açılan ve 49 Kongre üyesinin desteğini alan mektupta, Başkan Barack Obama’dan 24 Nisan’da yapacağı yazılı açıklamada 1915 olaylarından ‘soykırım’ şeklinde bahsetmesi istendi.

Geçtiğimiz Çarşamba günü Beyaz Saray’a yollanan mektupta, “Bunu sizin yıllık 24 Nisan açıklamanızda Ermenistan Soykırımı’nı tam ve net bir şekilde tanımanızın önemini vurgulamak için yazıyoruz.” ifadesi kullanıldı. Özellikle yüzüncü yılında bu olayların ‘soykırım’ olarak tanınmasının, sadece bir iddia veya kişisel görüş olmadığını ve gerçek belgelere dayandığını ortaya koyacağı iddia edildi.
1915 olaylarına ‘soykırım’ demenin Ermeni, Yunan ve Süryani toplumunu onurlandıracağının belirtildiği mektupta, “Başkanlık açıklamasında Ermeni Soykırımı şeklinde zikredilmesi geçmişin güçlü bir şekilde kınanmasına yardımcı olacak ve ABD ile Ermenistan ilişkilerinin öneminin farkında olunduğunu gösterecektir.” ifadelerine yer verildi.
Mektuba imza atan Kongre üyeleri arasında ABD Kongresi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ed Royce’un da bulunması dikkat çekti.
ABD’deki Ermeni Diasporası’nın sözde Ermeni soykırımının yüzüncü yılı olan 2015 yılına çok önem verdiği ve Başkan Barack Obama’nın 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanıması için Kongre’deki tüm gücünü kullanarak baskı yapmayı deneyeceği uzun zamandan beri ifade ediliyordu.
Öte yandan Cumhuriyetçi Parti Florida Milletvekili Curt Clawson geçtiğimiz günlerde Kongre’ye sunulmak üzere hazırladığı tasarıda Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi için ABD Başkanı Barack Obama’ya çağrıda bulunmuştu. CİHAN
Cihan
3

Yorumlar kapatıldı.