İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkolog: Türkiye’nin yasaları Soykırımın devam ettiğini ortaya koyuyor

Erivan Devlet Üniversitesi Doğu Bilimleri Fakültesi Dekan yardımcısı Ruben Melkonyan. Ermeni Soykırımı konusunda Ermenistan’ın sunduğu talepler historiyografi, siyasi, hukuki ve ideolojik olmak üzere 4 zemine sahiptir… bunun  tüm insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu ve tazminat öngördüğünü belirtti. Ermeni Soykırımının historiografik temeline ilişkin olarak Melkonyan, ilk elde Ermenilerin bu toprakların otonkton halkı oduğunun altını çizerek ″Türk historiografisinin sadece Ermeni Soykırımını değil, Ermenilerin otonkton halk olduğunu reddetmesi de rastlantı değildir.″ dedi.

***
Ermeni Soykırımı konusunda Ermenistan’ın sunduğu talepler historiyografi, siyasi, hukuki ve ideolojik olmak üzere 4 zemine sahiptir. Beyanat «Türkiye Cumhuriyeti tarafından Ermenistan topraklarının işgali ve Ermeni halkının yurtsuzlaştırılmasının kınaması» başlıklı yuvarlak masa esnasında Erivan Devlet Üniv. Doğu Bilimleri Fakültesi Dekan yard. Ruben Melkonyan’dan geldi.
Melkonyan bunun  tüm insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu ve tazminat öngördüğünü belirtti. Ermeni Soykırımının historiografik temeline ilişkin olarak Melkonyan, ilk elde Ermenilerin bu toprakların otonkton halkı oduğunun altını çizerek ″Türk historiografisinin sadece Ermeni Soykırımını değil, Ermenilerin otonkton halk olduğunu reddetmesi de rastlantı değildir. İkinci elde, Ermeniler 20. Asrın başında bu topraklarda devlet tesis ettiler″ dedi.
Sorunun siyasi zemininin, farklı ülkelerin kendi taleplerinin karşılanmasına ilişkin adımları gündemlerinden çıkarmamaları olduğunu kaydederk  ″Biz, Konstantinopolis’in kaybıyla uzlaşan  hiçbir Yunanlı bulamayız. Ermeni siyasi mentalitesinden talepkarlığın istisna edilmesi yanlıştır″ dedi. Sorunun hukuki yönü konusunda uzman ″ uluslararası deneyim, devasa mali meblağların tazmininin toprakla olmasını istisna etmemektedir.″ dedi.
İdeolojik zemine ilişkin olarak Melkonyan, Ermeni Soykırımına ilişkin taleplerin ulusal ideoloji çerçevesinden çıkarılmasını öneren siyaset adamlarının ortaya çıkmasının garip olacağı kanaatini belirterek ″Hukuçulara Ermeni Soykırımının 100. Yılı vesilesiyle Türkiye’nin yürüttüğü politikayı incelemelerini önerirdim. Bunlar, soykırım politikalarının devamına tanıklık eden yasalar şeklinde birçok iz bırakmışlardır″ dedi.
Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.