İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Süryani Derneği ‘eş başkanlık’ gerekçesiyle kapatıldı

Mardin’in Midyat ilçesinde, Anadolu Arap Birliği Hareketi Derneği’nin kapatılmasının ardından Mardin Süryani Birliği Derneği de, isminde geçen “birlik” ile tüzüğünde yer alan “Eş başkanlık” kavramları kanuna aykırı olduğu gerekçeleri ile feshedildi. Dernek başkanı Yuhanna Aktaş, kararın siyasi olduğunu belirterek, karara itiraz edeceklerini ve sonuç almadıkları taktirde AİHM’e gideceklerini söyledi.

Midyat Kaymakamlığı tarafından dernek tüzüğünde yer alan “eş başkanlık” ibaresi ile dernek isminde kullanılan “birlik” kavramının kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle hakkında suç duyurusunda bulunulan Mardin Süryani Birliği Derneği, Mardin 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmasında kapatıldı. Derneğin, 31 Mart’ta kapatılan Anadolu Arap Birliği Hareketi Derneği’yle aynı gün ve farklı bir duruşma ile fes edilmesi dikkat çekerken, dernek başkanı Yuhanna Aktaş, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Türkiye’de ilk defa bir Süryani derneğinin devlet tarafından kapatıldığını söyleyen Aktaş, 2002 yılında oluşturdukları platformunun ardından geçtiğimiz yıl dernekleşmeye gittiklerini hatırlattı. Dernekte kültürel faaliyetlerin yanında, Asuri- Süryani, Keldani, Kürt, Arap ve Mıhallemi halklarının birliktelik sağlandığını belirten Aktaş, “Bu karar, yurt içinde ve yurt dışında yasayan Süryanileri tedirgin edip, kaygılandırmıştır. Bu şekilde halkların örgütlenmesinin önü kesiliyor. Ayrıca bir kaç yıldır çözüm süreciyle başlayan olumlu havaya denk düşmeyen siyasi bir karardır” dedi. Kararın, kendi toprağına geri dönmek isteyen Süryani yurttaşların umudunu kıran bir sonuç olduğuna vurgu yapan Aktaş, Süryanilere dönük gerçekleştirilen soykırımın 100’üncü yılı olduğuna dikkat çekerek, “Biz soykırımın yüzüncü yılında devletten kendi karanlık geçmişiyle yüzleşmesini ve Süryaniler için özür dilemesini beklerken devlet, Süryani derneğimizi kapattı. Bize yüz yıl öncesinin acı hatıralarını tazeletti” ifadelerini kullandı.
Derneğin kapatılması kararını kamuoyunun vicdanına havale ettiklerini kaydeden Aktaş, karara itiraz edeceklerini ve sonuç almadıkları taktirde AİHM’e gideceklerini aktardı.
(kö/avt)

Yorumlar kapatıldı.