İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD Kongresi’nde Türkiye lehine Ermeni tasarısı

Tasarıda, “ABD Başkanına, iki ülkenin ortak çıkarları ve ABD’nin bölgedeki önemli güvenlik çıkarları doğrultusunda gelecek 100 yılda tarafsız, yapıcı, kalıcı ve sürekli Türk-Ermeni ilişkileri için çalışması çağrısında bulunuyoruz” ifadesine yer verildi. ABD’nin, Türkiye-Ermenistan ilişkilerini 2009 yılından bu yana geliştirmek istediği ancak iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden tesis edilmesinin başarısızlıkla sonuçlandığı hatırlatılan metinde, bölgedeki diğer ülkelerin İran ve Rusya ile siyasi ve ekonomik ilişkilerini derinleştirmeye devam ettiği bir ortamda ABD’nin gücü azalırken, Avrupa ile Ortadoğu arasındaki coğrafi pozisyonunun Türkiye’yi bölgedeki aşırılıklarla mücadelede önemli bir partner haline getirdiği kaydedildi.

***
ABD Kongresi’ne, 1915 yılı olaylarının, “tarafsız, yapıcı ve kalıcı Türk-Ermenistan ilişkileri doğrultusunda ele alınmasını” öneren karar tasarısı sunulacak.
ABD Kongresi’nde Cumhuriyetçi Parti Florida Milletvekili Curt Clawson, Kongre’ye sunulmak üzere, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi konusunda ABD Başkanı Barack Obama’ya çağrıda bulunulan, 1915 yılı olaylarıyla ilgili karar tasarısı hazırladı.
“Gelecek 100 Yıl için Kalıcı Ermeni-Türk İlişkilerini Destekleme” başlıklı tasarıda, Türkiye ve Ermenistan’ın ABD çıkarları için önemli ülkeler olduğu belirtildi.
-“Türkiye önemli bir partner”-
Tasarıda, “ABD Başkanına, iki ülkenin ortak çıkarları ve ABD’nin bölgedeki önemli güvenlik çıkarları doğrultusunda gelecek 100 yılda tarafsız, yapıcı, kalıcı ve sürekli Türk-Ermeni ilişkileri için çalışması çağrısında bulunuyoruz” ifadesine yer verildi.
ABD’nin, Türkiye-Ermenistan ilişkilerini 2009 yılından bu yana geliştirmek istediği ancak iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden tesis edilmesinin başarısızlıkla sonuçlandığı hatırlatılan metinde, bölgedeki diğer ülkelerin İran ve Rusya ile siyasi ve ekonomik ilişkilerini derinleştirmeye devam ettiği bir ortamda ABD’nin gücü azalırken, Avrupa ile Ortadoğu arasındaki coğrafi pozisyonunun Türkiye’yi bölgedeki aşırılıklarla mücadelede önemli bir partner haline getirdiği kaydedildi.
-“Görev gücü” oluşturulsun çağrısı-
Metinde, “Temsilciler Meclisi, ABD Başkanına, iki ülkenin ortak çıkarları ve ABD’nin bölgedeki önemli çıkarları doğrultusunda gelecek 100 yılda tarafsız, yapıcı, kalıcı ve sürekli Türk-Ermeni ilişkilerinin oluşturulması için Kongre üyeleri, yönetim yetkilileri ve Türkiye ve Ermenistan temsilcilerinden oluşan bir görev gücü belirlemesi çağrısında bulunuyor” denildi.
-Clawson’dan diğer Kongre üyelerine de çağrı-
Tasarının desteklenmesi için Kongre üyelerine mektup da yazan Clawson, NATO üyesi olan Türkiye’deki üslerin Soğuk Savaş’ın kazanılmasında Batı’ya destek sağladığını bildirdi.
Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan ve İran ile sınırı olan Ermenistan’ın da ABD’nin önceliklerinin ilerletilmesinde önemli potansiyele sahip olabileceğini belirten Clawson, “ABD’nin çıkarları her iki ülke arasında barış ve anlayışın inşa edilmesiyle ilerletilebilir” değerlendirmesinde bulunuldu.
-“Tarihi bir taslak tasarı”-
İlerleme için Türk Enstitüsü Başkanı Derya Taşkın, tasarıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Clawson’ın girişimini “tarihi” olarak nitelendirdi.
Clawson’ın Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde, geçmişe değil de gelecek 100 yıla bakılması gerektiğini vurguladığını belirten Taşkın, enstitü olarak kendilerinin de bu doğrultuda hareket ettiğini söyledi.
Taşkın, “İlk defa böyle bir taslak tasarı sunulduğunu görüyoruz. Böyle bir tasarı ilk defa sunulması açısından tarihi bir olay. Tasarının Türkiye’nin yararına olması ve tasarıda Türkiye’nin ABD’deki öneminin altı çizilerek bahsedilmesi bizim için çok sevindirici” dedi.
Taşkın, bundan sonraki sürecin nasıl olacağının ise şimdilik belirsiz olduğunu dile getirdi.

Yorumlar kapatıldı.