İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

D.Bakır’da 100’üncü yıl Ermeni anması

Ankara (Rûdaw) – 1915 olaylarının 100’üncü yıldönümü dolayısıyla Ermeniler, dünyanın birçok ülkesinde hazırlıklarını sürdürürken, Diyarbakır’da ilk defa anma yapılacak. Ermeni soykırımı iddialarının 100’üncü yılı dünyanın birçok ülkesinde ve şehrinde anılacak. En büyük anmanın “Soykırım Anıtı ve Müzesi”nin bulunduğu Ermenistan’ın başkenti Erivan’da yapılması planlanıyor. Türkiye’de ise İstanbul ve Diyarbakır’da anma törenleri gerçekleştirilecek.

Diyarbakır’daki tören ilk defa yapılıyor olması bakımından dikkat çekici. Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı, Diyarbakır İnsan Hakları Derneği ve İngiltere’den Gomidas Enstitüsü tarafından organize edilen anma töreni Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde yapılacak.
23 Nisan günü yapılacak anma için dünyaca ünlü Ermeni piyanist Raffi Bedrosyan da Diyarbakır’a gelecek. Bedrosyan, dinleyicilere Ermeni halk müziği ve bestecilerinden seçme örnekleri çalacak. Bedrosyan’ın konseri öncesinde ise anma etkinliği yapılacak.
1915’te Osmanlı İmparatorluğu’nun İttihat ve Terakki iktidarı döneminde Ermeni vatandaşlarına karşı uyguladığı tehcir esnasında yaşanan ölümler Ermeniler tarafından “soykırım” olarak adlandırılıyor. Ermeniler, 1,5 milyon Ermeni’nin öldüğünü iddia ederek bu olayların uluslararası platformlarda bunun soykırım olarak tanınmasını istiyor.
Türkiye ise Ermenilere karşı bir soykırım uygulanmadığını yaşananların “tehcir”den ibaret olduğunu savunuyor.
Diyarbakır 1915 öncesinde hem ciddi sayılabilecek bir Ermeni nüfusunu barındırması, hem de tehcir yolu üzerinde yer alması bakımından 1915 olayları için sembolik öneme de sahip. Diyarbakır’daki Ermenilerin yaşadıkları, İsmail Beşikçi Vakfı Yayınları tarafından basılan “Yüz Yıllık Ah! Toplumsal Hafızanın İzinde 1915 Diyarbekir” kitabında yer almıştı.
Anmanın yapılacağı Surp Giragos Kilisesi, Ortadoğu’daki en büyük Ermeni kilisesi olma özelliği taşıyor. 1915 yılından zarar gören kilise daha sonra 1. Dünya Savaşı sırasında Alman subaylar tarafından karargah olarak kullanıldı. Uzun yıllar depo olarak kullanılan kilise Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin de katkılarıyla restore edilerek 2011’de yeniden ibadete açıldı.

Yorumlar kapatıldı.