İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan’a cevabı tarihçiler verecek

Defne Gürsoy – Paris
Her fırsatta Ermeni diasporasına hakaretamiz ifadeler kullanarak, nefret söylemine yaklaşan inkârcı duruşunu yineleyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yanıtı bilim insanları ve tarihçiler verecek. Ermeni Soykırımı Araştırmaları Uluslararası Bilimsel Kurulu (CSI) tarafından düzenlenen ve dünyanın dört bir yanından gelen çoğunluğu tarihçi 50’yi aşkın bilim adamının katıldığı üç gün sürecek olan sempozyum Paris’te başladı. “Büyük Savaşta Osmanlı İmparatorluğu Ermenilerinin Soykırımı: Yüz yıllık araştırma” başlıklı sempozyuma Türkiye’den birçok araştırmacı ve tarihçi de yer alıyor.

HRANT ANILDI
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın himayesinde düzenlenen kolokyumun açış konuşmasını Milli Eğitim Bakanı Najat Vallaud-Belkasem yaptı. Belkasem “Modern çağın ilk soykırımının kurbanı Ermeni halkı olacaktı. Yüz yıl boyunca akademik ve bilimsel çalışmalarda kat edilen noktada bunun bir soykırım olduğu da ispatlamıştır. Türkiye’de gerçeği aradıkları için öldürülen ve hapis cezasına çarptırılan aydınları selamlıyorum. Hrant Dink’i saygı ile anıyorum” dedi.
YENİLERİ OLMASIN
İktidar adına Soykırım Araştırmaları Heyeti kurulması kararını aldıklarını açıklayan Fransız bakan “Tarihçilerin soykırımlar üzerine yapacakları araştırmalar yeni kıyımların önlenmesi için elzemdir” şeklinde konuştu. “Fransız vatandaşı olmanın şartı olan cumhuriyet okulunda tüm soykırımlara müfredatımızda yer vererek, çocuklarımıza ortak belleğin tohumlarını atmaya devam edeceğimizi belirtirim” diyen Belkasem’in ardından, Fransız tarihçi Yves Ternon bir konuşma yaparak 19. yüzyıldan başlayarak bugüne kadarki süreci aktardı.
Üç günlük kolokyumun ana çalışma hatlarını özetleyen düzenleme komitesi üyesi, Sosyal Bilimler Okulu’nun önemli isimlerinden tarihçi Hamit Bozarslan İngiliz tarihçi Arnold J. Toynbee’nin 1915’de yazdığı “Ermenilerin Kıyımı: Bir milletin katli” kitabını milat saymak gerektiğini belirtti. Katledilen Ermenilerin sayısının net olarak yer aldığı Talat Paşa’nın Evrak-ı Metrukesi’nin yayınlanması başta, bugün birçok arşivin  erişilebilir olmasının son on beş yılda araştırmaların ilerlemesine neden olduğu hatırlatıldı.
ARŞİVLER KAPALI
Erdoğan, son olarak 19 Mart’ta “Arşiv Yöneticileri Kongresi”nin açılış törenindeki konuşmasında “Gerekirse biz ordumuzun dahi bu noktada arşivlerini açmaya hazır olduğumuzu söyledik, ama hiçbirine olumlu cevap alamadık” dese de askeri arşivler hala erişime kapalı.

Yorumlar kapatıldı.