İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk-Ermeni sınırını aşan fotoğraflar

Zaven Khachikyan ve Mesut Tufan Türkiye ve Ermenistan arasındaki sınır bölgesinde bulunan üç şehir üzerine bir görsel seyahatname hazırladılar: Kars, Gümrü ve Ani. Öyle bir sınır düşünün ki ; insanların geçişine kapalı. Oysa ki, binlerce yıldır ticaret yollarının, göçlerin, istilaların, savaşların aralıksız gelip geçtiği bu özel coğrafya sevinçleri, acıları paylaşmış. Soğuk savaşın en zor dönemlerinde bile bir demiryolunun geçtiği bu sınır dünyanın nadir kapalı sınırlarından biri. Bu sınırın iki yanında yaşayan insanların ortak bir tarih geçmişi, birbirinden beslenen zengin kültürü var. 26 Mart’ta açılacak sergi 27 Mayıs’a kadar görülebilir. 

Merkezi Lahey’de bulunan Tarihi Adalet ve Uzlaşma Enstitüsü’nün (IHJR) girişimiyle Ermenistan’dan ve Türkiye ’den iki fotoğrafçı Zaven Khachikyan ve Mesut Tufan Türkiye ve Ermenistan arasındaki sınır bölgesinde bulunan üç şehir üzerine bir görsel seyahatname hazırladılar: Kars, Gümrü ve Ani.

Fotoğraflardaki gündelik yaşam , sokaklar, insanlar, mimari kültür izleri özellikle Kars ve Gümrü arasında bir ikiz şehir hissi uyandırırken iki kentin arasında yer alan yüzyıllardır terkedilmiş Ani ise eşsiz bir arkeolojik sit alanı olarak karşımıza çıkıyor.
İki fotoğrafçının ayrı olarak ve farklı zamanlarda çektiği fotoğraflar arasındaki bu görsel diyalog, hassas ve insan geçişlerine kapalı bir sınır bölgesinin karmaşık tarihi yapısını izleyicilerle paylaşıyor ve aşılması kolay olduğu kadar zor da olan zihinsel sınırları aşmaya davet ediyor.
26 Mart’ta açılacak sergi 27 Mayıs’a kadar görülebilir. 

Yorumlar kapatıldı.