İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sarkisyan: Soykırımı anmak Türkiye karşıtlığı değil

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, 1915 Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle yapılan etkinliklerin Türkiye karşıtlığı olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 24 Nisan’da düzenlenecek olan Çanakkale Savaşları’nın yüzüncü yıldönümü etkinliklerinin, 1915 Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle yapılacak olan anma törenlerine denk getirilmesini eleştirdi. Fransa’nın başkenti Paris merkezli France24 TV kanalına konuşan Serj Sarkisyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı bu adımla, Türkiye’nin 24 Nisan’daki Ermeni Soykırımı anma törenlerini sabote etmeye çalıştığını söyledi. Ermenistan Cumhurbaşkanı, “Biz soykırım kurbanlarını anma törenlerini Türkiye toplumunun da dahil olduğu bir birlik içerisinde yapmak istiyorduk. Benim Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı davet etmemdeki amaç da Türkiye’nin 24 Nisan’da Ermenistan’daki anma etkinliklerinde yer almasıydı. Fakat, ne yazık ki bir kez daha inkârcı bir adımla karşı karşıya kaldık” dedi.

“ÇANAKKALE NE 24 NİSAN’DA BAŞLADI NE DE BİTTİ”
Ermenistan Cumhurbaşkanı, Çanakkale Savaşları etkinlikleri için 24 Nisan’ın seçilmesi ile ilgili, “Gelibolu Muharebesi, ne 24 Nisan’da başladı ne de 24 Nisan’da bitti. Bu Ermeni halkını yaralayan bir adım oldu” dedi. Sarkisyan, Türkiye’nin bu tavrının alaycı olduğunu savundu. Sarkisyan, Türkiye’nin bu adımla 1915 Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle yapılan etkinliklere engel çıkarmaya çalıştığını söyledi.   1915 Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan ülke sayısının her yıl arttığını kaydeden Sarkisyan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bunun bilincinde olduğunu ve tarihsel öneme sahip olan soykırımın yüzüncü yılında böyle bir engelleme girişiminde bulunduğunu söyledi. Sarkisyan, Çanakkale Savaşlarının 100’üncü yıl anması için 24 Nisan tarihinin seçilmesinin rastgele alınmış bir karar olduğunu zannetmediğini vurguladı. “ANMA TÖRENİ TÜRKİYE KARŞITLIĞI OLARAK DEĞERLENDİRİLMEMELİ” 24 Nisan’dan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kendisi arasında geçen yılki “taziye mesajı” gibi yeni bir uzlaştırıcı hamlenin olup olmayacağı ile ilgili yöneltilen soruyu yanıtlayan Sarkisyan, “Hiçbir zaman, asla diyemeyiz. Fakat çok umudum yok” ifadelerini kullandı. Yüzüncü yıl anma törenlerinin Türkiye karşıtı bir etkinlik olmadığını vurgulayan Sarkisyan, amaçlarının soykırımlara karşı mücadele için uluslararası topluma çağrı yapmak olduğunu ifade etti. Sarkisyan ayrıca, inkârcılığın soykırım suçuna ortak olma anlamına geleceğini de söyledi.   
“NE ASKERİ OPERASYON, NE DE SOĞUK SAVAŞ İSTEMİYORUZ” 
Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, France24 televizyonu muhabiri Marc Perelman’ın yönelttiği, “Karabağ sorunu nedeniyle savaş çıkmasından korkuyor musunuz?” sorusuna verdiği yanıtta, gerek olması halinde Ermenistan’ın kendini savunmaya hazır olduğunu belirtmekle birlikte, Karabağ sorunu nedeniyle Azerbaycan ile yeni bir savaş çıkmasından korktuğunu da kaydetti. Sarkisyan ayrıca, Avrupa Birliği ve NATO gibi uluslararası kuruluşlarla ilişkileri bulunduğunu hatırlatarak, Rusya ile Batı arasında yeni bir soğuk savaş çıkmasını da istemediklerini aktardı. 1915 Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle Ermenistan’da 24 Nisan’da yapılacak olan anma törenine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılacak olmasında şaşırtıcı bir yan olmadığını belirten Sarkisyan, 1915 Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan ülkeler arasında Rusya’nın da bulunduğuna dikkat çekti. Rusya’nın Ermenistan’ın stratejik müttefiki olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Ermenistan’da 24 Nisan’da yapılacak olan anma törenine Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın da katılacağını açıkladığını hatırlattı.
Demokrat Haber

Yorumlar kapatıldı.