İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Şam’da Nevruz

Katılım beklenenden azdı ama yine de kutlama kutlamaydı. Biz kutlamanın yapıldığı mekanı terk ederken tören alanına hala gelenler de vardı. Haseke’de yaşanan patlamanın da etkisiyle girişte olağanüstü güvenlik önlemleri alınmıştı, girenler tek tek arandı. Katılımcıları karşılamak için girişte bekleyenlerin yakalarında Haseke’deki terör saldırısında verilen kurbanların anısına siyah kurdele vardı. Nevruza Kürt, Arap, Türkmen, Süryani, Asuri, Çerkes, Ermeni temsilcileri de katıldı.

 


                   
Alevi, Sünni, Dürzi, Hıristiyan, Ermeni dini cemaati temsilcileri de kutlamalarda temsil edildiler. İran, Irak, Rusya ve Ermenistan büyükelçilikleri de temsilci gönderdi.
Iraklı, Suriyeli şarkıcılar ve topluluklar şarkılar söyledi, Çerkes halk dansları topluluğu gösterilerde yer aldı.
                  
Kürt dans ekibi tekno altyapılı playback müzik ile gösteri sunarken, Çerkesler kendi orkestralarını getirmişti.
                    
Gösterilerden önce konuşma yapanların arasında bu kutlamaları düzenleyen Kürt milletvekili ve ulusal diyalog komitesinde Kürtleri temsilci eden Ömer Ousi bir konuşma yaptı.
                    
Ousi konuşmasında bölge monarşilerine ve Türkiye hükümetine ağır biçimde yüklendi, Suriyelilerin içinde bulundukları savaştan galip çıkacaklarını söyledi.
Konuşmacıların hepsi orduya ve cumhurbaşkanı Beşşar Esad’a, YPG’ye ve peşmergeye teşekkür etti, hayatlarını kaybedenleri andı.
Kürtlerin kendi bölgelerinde verdikleri savaşta ölenler ve Haseke’deki terör saldırısında hayatını kaybedenler için saygı duruşu ise Suriye ulusal marşı eşliğinde yapıldı.
Arada bir çiseleyen yağmur kutlama için mekanda bulunanların coşkusuna engel olmadı.
Kutlamalara ordu ya da halk savunma birliklerinde yer alan Kürtlerin üniformaları ile katılmaları dikkat çekti.
                      
Suriye’nin el-Ahbariya kanalı tarafından canlı yayımlanan kutlama programında nevruz ateşini Ömer Ousi ve aşiret reisleri birlikte yaktılar.Kutlama mekanında yer alan ve üzerinde Arapça “Kürtler Suriye örgüsünün bir parçasıdır” yazan pankart dikkat çekti.
                     



Kaynak: YDH

Editör: Ruhullah

Yorumlar kapatıldı.