İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AP’ye AB ve soykırım resti

AP heyetini kabul eden TBMM Başkanı Çiçek, AB’ın sürekli oyalama taktiği içinde olduğunu ve hukuki değil siyasi kararlar aldığını söyledi… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1915 olaylarıyla ilgili olarak söylediklerinin cesaretlendirici olduğunu hatırlatan AP Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Brok, bundan sonra daha pozitif yolda ilerleyen bir süreç olacağını umut ettiklerini belirtti. Brok’un sözleri üzerine Çiçek, Ermenistan Parlamentosu’nun protokolleri gündemden çektiğini hatırlatarak ,”Şimdi siz de cesaretlendirici çabaların içinde olamazsanız bundan Ermenistan da zarar görüyor” değerlendirmesinde bulundu. Brok da tekrar söz alarak, kendi ülkesinin soykırım yaptığını kabul ettiğini hatırlattı. Buna karşılık Çiçek, ortada bir mahkeme kararı olduğunu ancak Ermenistan meselesinde bir mahkeme kararından söz edilemeyeceğini vurgulayarak, “Acının yaşanması ayrıdır, bir ülkeye mahkeme kararı olmadan soykırım yaptı diye suçlamak ayrıdır. Sorunun daha objektif anlaşılmasını temin için sizden çaba bekliyoruz” dedi. Brok, üye ülkelerde bu konuların ele alınış şeklinin farklı olduğunu ve bu konunun AP’de sadece siyasi bir konu değil, aynı zamanda bir vicdan meselesi olarak görüldüğünü belirtti. (Çiçek her zamanki gibi şaşırtmadı. HYETERT)

***
AP heyetini kabul eden TBMM Başkanı Çiçek, AB’ın sürekli oyalama taktiği içinde olduğunu ve hukuki değil siyasi kararlar aldığını söyledi. Çiçek, AP Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Brok’un Ermeni soykırımı ile ilgili “Biz ülke olarak soykırım yaptığmızı kabul ettik” sözüne de “Sizin olayınızda mahkeme kararı var” diyerek sert çıktı
Heyeti kabul eden Çiçek, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine değinerek, “Kamuoyu, Türkiye’nin oyalandığı kanaatinde. Bunu ben tek başına değiştiremem. Kapanış, açılış kriterlerinin bildirilmesi, en azından 23 ve 24. fasılların açılması gerekir ki müzakereler bakımından bir ümit olabilsin. Zaman zaman Türkiye ile değerlendirmeler hukuki olmaktan çok siyasi oluyor. O zaman da hukukun üstünlüğü sözünün altı boş kalıyor” dedi.
Türkiye’nin henüz müzakere eden, tam üye olamamış ama buna rağmen Gümrük Birliği’ne tam üye bir ülke olduğunu hatırlatan Çiçek, “Bu ve benzeri ilave edilebilecek başka özelliklere bakıldığında Türkiye dışında kendisine bu türlü engeller çıkarılan başka bir AB üyesi ya da aday ülke var mı” sorusunu yönelterek, bu çerçevede daha evvel Türkiye’de halkın yüzde 80’e varan oranının tam üyeliği arzu ederken, yapılan açıklamalar ve başkaca sebeplerle bu desteğin yüzde 50’nin altına düştüğünü vurguladı.
Günümüzün en önemli gerçeklerinden bir tanesinin terör olduğunu ve her ülkenin buna karşı belli tedbirler aldığını anlatan Çiçek, bazı ülkelerin gözaltı süresini 28 güne kadar çıkarabildiğini ama buna karşılık bu sürenin Türkiye’de 4 güne indirilmesinin bile tartışma konusu olabildiğini vurguladı.
Türkiye’de bir düzenleme yapıldığında bütün dikkatlerin Ankara’ya çevrildiğini aktaran Çiçek, “Biz bir veya birden fazla AB ülkesinin mevzuatında olmayan bir şeyi bugüne kadar yapmadık” görüşünü dile getirdi.
“GÜMRÜK BİRLİĞİ EKONOMİK AÇIDAN BİR BAŞARI HİKÂYESİ”
AP Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok da Ankara’da bulunmalarının AP’nin Türkiye ile iyi ilişkilere verdiği önemin bir göstergesi olduğunu dile getirdi. Bir önceki görüşmelerinin Ekonomi Bakanlığı’nda olduğunu ve orada Gümrük Birliği ve geliştirilmesi meselesini ele aldıklarını söyleyen Brok, iki tarafın da bu konuda eksiklikler olduğunun ve bazı sorunların zaman içinde ortaya çıktığının farkında olduklarını vurguladı. “Dolayısıyla Brüksel’de herkes Gümrük Birliği ekonomik açıdan bir başarı hikâyesi olduğu için bunu devam ettirmek konusunda istekli” ifadelerini kullanan Brok, AB’nin diğer ülkelerle serbest ticaret anlaşmaları yaparken, bu anlaşmaların Türkiye üzerinde olumsuz etkisi olmaması için bir çözüm yolu bulmak gerektiğinin farkında olduklarının altını çizdi.
SOYKIRIM POLEMİĞİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1915 olaylarıyla ilgili olarak söylediklerinin cesaretlendirici olduğunu hatırlatan Brok, bundan sonra daha pozitif yolda ilerleyen bir süreç olacağını umut ettiklerini belirtti.
Brok’un sözleri üzerine Çiçek, Ermenistan Parlamentosu’nun protokolleri gündemden çektiğini hatırlatarak ,”Şimdi siz de cesaretlendirici çabaların içinde olamazsanız bundan Ermenistan da zarar görüyor” değerlendirmesinde bulundu.
Brok da tekrar söz alarak, kendi ülkesinin soykırım yaptığını kabul ettiğini hatırlattı. Buna karşılık Çiçek, ortada bir mahkeme kararı olduğunu ancak Ermenistan meselesinde bir mahkeme kararından söz edilemeyeceğini vurgulayarak, “Acının yaşanması ayrıdır, bir ülkeye mahkeme kararı olmadan soykırım yaptı diye suçlamak ayrıdır. Sorunun daha objektif anlaşılmasını temin için sizden çaba bekliyoruz” dedi.
Brok, üye ülkelerde bu konuların ele alınış şeklinin farklı olduğunu ve bu konunun AP’de sadece siyasi bir konu değil, aynı zamanda bir vicdan meselesi olarak görüldüğünü belirtti.
Çiçek de uluslararası hukukun esas alınması halinde vicdanları da belli bir yerde buluşturmanın mümkün olduğunu sözlerine ekledi.
BOZKIR DA KABUL ETTİ
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır da, Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok ve AP Türkiye Raportörü Kati Piri’yi kabul etti. Görüşmede, Avrupa’nın doğusu ve güneydoğusundaki sorunlara işaret eden Brok, Türkiye’nin mülteciler konusundaki örnek tutumunu takdir ettiklerini ve bu çerçevede birbirini iyi tanıyan AB ile Türkiye’nin daha iyi şartlarda işbirliğini sürdürebileceğini söyledi.    

Yorumlar kapatıldı.