İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye ABD’deki lobileri de küstürdü

Haber: Hanife Açıkalın
CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, Türkiye’ye muhalif olan Rum, Yunan ve Ermeni lobilerine şimdi de Yahudi lobisinin eklendiğini söyledi. Sözde Ermeni soykırımı iddialarının 100. yıldönümü yaklaşırken CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu’ndan anlamlı bir uyarı geldi. Hükümetin yaklaşan tehlikeyi görmezden geldiğini söyleyen Loğoğlu, ABD’de Türkiye’ye yakın lobilerin küstürülmesinin faturasının ağır olabileceğini söyledi.

 Rum,Yahudi ve Ermeni lobilerinin Türkiye’nin aleyhinde çalışma yaptığını belirten Loğoğlu, “Bu sorun tsunami gibi geliyor, kimse farkında değil. Eğer 24 Nisan öncesinde ABD Kongresi’nde sözde soykırımın kabul edilmesi yönünde ya da ona yakın bir karar çıkarsa Başkan Obama ’soykırım tanınmalı’sözünü kullanırsa Türkiye bu konuda çok zorlanacak” diye konuştu.
Mal varlıkları alınır
Faruk Loğoğlu, eski ABD Başkanı Cilton’un ABD Kongresi’nde “sözde soykırım “ kararının oylanacağı akşam son dakikada telefonla müdahale ederek Türkiye aleyhine karar çıkmasını engellediğini anımsattı. Loğoğlu şunları söyledi:   “ABD’nin ne yapacağı belli olmaz. Eğer Obama konuşmasında ’soykırımı tanıyoruz’derse ya da kongreden 24 Nisan öncesinde böyle bir karar çıkarsa ABD mahkemelerinin tavrı da değişir. ABD’deki yargıçlar başkanın tavrına ve kongrenin kararına bakıyor. Mahkemeler ABD’deki Ermenilerin açtığı davaları hemen karara bağlar. Türkiye çok büyük tazminatlar öder ve Ermeniler, Türkiye’nin ABD’deki  mal varlıklarını alır.” Loğoğlu, Ermeni lobisinin 24 Nisan öncesinde Kongre’de  “sözde soykırım” kararı aldırmak için çalışmalarını arttırdıklarını söyledi. Türkiye’nin elinin zayıf olduğunu ifade eden Loğoğlu,  “Durum sanıldığından daha kritik” dedi.
Kongre’deki etkileri
Loğoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Rum lobisi, Yunan lobisi ve Ermeni lobileri öteden beri, ister soykırım iddiaları bağlamında olsun ister Türk-Yunan ilişkileri ister Kıbrıs konusunda olsun daima Türkiye’ye muhalif bir tutum içinde oldu. Kongre üzerindeki etkilerini de o yönde kullanmaya çalıştılar. Ancak en önemlisi Yahudi lobisidir. Onunla aramız Davos’ta doruğa çıkan, Mavi Marmara ile iyice perçinleşen, bir türlü düzelmeyen Türkiye-İsrail ilişkileri nedeniyle bozuldu. Geleneksel olarak Türkiye’nin yanında yer alan Yahudi lobisi bugün kesinlikle yanında değildir. Ne ölçüde Türkiye’nin aleyhinde faaliyet gösterdikleri sorgulamaya muhtaç bir durumdur. Yahudi lobisinin Türkiye’nin lehinde çalışmaması başlı başına bir kayıptır. Bu durum AKP iktidarının eseridir. Çok sınırlı ölçüde de olsa yıllar boyu bu lobilerle ilişkilerimiz oldu.

Yorumlar kapatıldı.