İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

HDP ve 1915 olmamış olsa Ermeniler barajı geçebilir miydi?

Ermeni olmak çok zordur bu coğrafya üzerinde. Kendi toprakları üzerinde katliamlara ve tehcirlere maruz kalanlar Ermeniler iken, en çok hakkında iğrenç tanımlamalar yapılan halk yine Ermenilerdir. Hangi mantığa sığar şu tanımlar, canavarca öldürülen ve sonrasında kendileri için canavar diyen bir toplum nasıl bir sosyolojik yapıya sahiptir. Nasıl bir zihniyet böyle bir tezat içinde, halkın çağdaş bir seviyede olduğunu kanıtlayabilir? Bundan tam bir yüzyıl önce, Anadolu toprakları üzerindeki halkların 3/1 Ermeni halkları oluşturuyordu. Yani bu rakam o dönem şartlarına göre bir devlet olabilecek kadar fazla bir rakamdı. Bu nüfusun Anadolu’yu parçalamak gibi bir niyetleri olsa emin olun şu anda sınırlar farklı bir şekilde çizilmiş olurdu. Aynı durum Kürt halkı için de geçerlidir. Şimdi bir yüzyıl boyu ile şimdiyi kıyaslamaya çalıştığımız zaman, eğer Ermeniler 1915’de yaşadıkları olayları yaşamamış olsalardı, Türkiye’nin siyasi durumu nasıl şekillenirdi? Şu anda Türkiye’de kendi adına bir çok partileri ve barajı yerle bir edecek kadar güçlü konumları olurdu diye düşünüyorum.

***
Bundan tam yüzyıl önce.Yaklaşık 2, 5 milyon insan katliamlara ve tehcirlere uğrar. Sonrasında kalanlar ya kendini inkar eder yada kimliklerini saklayarak yaşamayı göze alır. Acılarını tanımlayacak bir kavram yada bir bilim yoktur. Toprakları bir yana dursun, niyetleri hep kötü anlaşılır ve öyle bir hal alır ki biri bir kötülük etse ona hemen Ermeni damgası yapıştırılır.
Ermeniler hakkında herkesin bir tanımı vardır. Bazı insanlara göre Ermeniler insan yiyen bir topluluktur. Bazılarına göre ülkeyi parçalayan, İslamiyet’i yok etmeyi amaçlayan bir halk olarak tanımlandırılır. Bir sohbette ben ERMENİYİM diyen bir kişiye arkasından şu sorular sorulur. Sen nasıl oldun da yaşıyorsun, Müslüman oldun mu, sen bu ülkeyi seviyor musun? Sanki Ermeni olmak Dünya’da ki en kötü ırkmış gibi nitelendirilir Anadolu halklarında. Oysa Ermenilerden farklı ırklar da var, mesela Yahudiler o kadar çok Müslüman katletmiş olmalarına rağmen, halen Yahudi firmalarının malları en çok satan listelerinden eksik olmaz ve kimse Yahudiler hakkında yanlış bir cümle bile söyleyemez.
Ermeni olmak çok zordur bu coğrafya üzerinde. Kendi toprakları üzerinde katliamlara ve tehcirlere maruz kalanlar Ermeniler iken, en çok hakkında iğrenç tanımlamalar yapılan halk yine Ermenilerdir. Hangi mantığa sığar şu tanımlar, canavarca öldürülen ve sonrasında kendileri için canavar diyen bir toplum nasıl bir sosyolojik yapıya sahiptir. Nasıl bir zihniyet böyle bir tezat içinde, halkın çağdaş bir seviyede olduğunu kanıtlayabilir?
Bundan tam bir yüzyıl önce, Anadolu toprakları üzerindeki halkların 3/1 Ermeni halkları oluşturuyordu. Yani bu rakam o dönem şartlarına göre bir devlet olabilecek kadar fazla bir rakamdı. Bu nüfusun Anadolu’yu parçalamak gibi bir niyetleri olsa emin olun şu anda sınırlar farklı bir şekilde çizilmiş olurdu. Aynı durum Kürt halkı için de geçerlidir. Şimdi bir yüzyıl boyu ile şimdiyi kıyaslamaya çalıştığımız zaman, eğer Ermeniler 1915’de yaşadıkları olayları yaşamamış olsalardı, Türkiye’nin siyasi durumu nasıl şekillenirdi? Şu anda Türkiye’de kendi adına bir çok partileri ve barajı yerle bir edecek kadar güçlü konumları olurdu diye düşünüyorum. Hatta belki iktidar olmaya ilerleyecek durumları da  söz konusu olabilirdi. Her ne kadar bu konuyu dile getirsek bile geçmişten geriye kalan sadece mezarlarının bile belli olmadığı koskoca bir hüzün ve özlem. Şimdi Anadolu toprakları üzerinde araştırmacılara göre yaklaşık 500 bin ile 800 bin Ermeni’nin yaşadığından bahsediliyor. Aslında çoğu kendi kimliğini kaybetmiş ve asimilasyonlar nedeni ile kendi benliklerini unutmuşlardır. Bazıları ise geçmişte yaşadıkları olayların korkusu nedeni ile halen üzerindeki o kokudan sıyrılamamış ve kimliklerini dışa vurmaktan çekinmişlerdir.
Şimdi ise Ermenilerin hakkını savunacak ve korkamadan ben Ermeni’yim diyebilecek siyasi bir irade ve güç var yani HDP. Tüm halkların ve insanların renk, inanç ve hiçbir özel hayat görüşüne karışmadan insanların özgürlüğünün sözcüsü bir parti. Gökkuşağı inançlarını var etmek adına yeni dilekler ile umut veren bir parti. Herkesin kendinden bir renk bulabileceği bir parti yani HDP.
Bugün hiç kimsenin dile getirmekten çekinmediği ve Ermeni katliamlarını ve varlığını savunan HDP, halkın gözünde ki, yanlış kavramları yok etmek adına bir şanstır. Bugün Ermenilerin kendi kimliklerini saklamaktan artık korkmaması gerektiğini duruşu ile aydınlatan bir umuttur.
Umarım ki kendi içinde tutarsızlılar yaşayan Ermeniler bu sefer kendini savunan tarafı seçerek Ermeni olduklarını kanıtlayacaklardır. Düşünün Dersim katliamlarını yapan zihniyet 6 ok tarafı iken halen 6 oka oy veren Alevilerin nasıl bir tutarsızlık içinde oldukları çok açık bellidir. Her ne kadar önemli bir kesim olarak HDP’ye destek veren Aleviler de geçmişte yaşanacaklar korkusu ile hareket etmektedir. Bu durum Kürler ve Ermeniler için de geçerlidir. Bu durumların yaşanmaması adına HDP’den başka bir seçim yapmak artık geri dönüşü olmayan bir durumu doğuracaktır diye düşünüyorum. .
Bugün bütün halkların ve herkesimin sözcüsü olan HDP, herkesin dilini, ırkını ve özgürlüğü için mücadele etmekte olduğunu belirtmek istiyor, artık tüm kardeşliğin birleşmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum.
Fatih Tunç
15/03/2015

Yorumlar kapatıldı.