İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Arjantin’den Ermeni Soykırımı kararı

Hrant Kasparyan / Demokrat Haber
Ermeni Soykırımı’nı resmen tanımış olan Arjantin yönetiminden yeni bir 1915 kararı Arjantin’in başkenti Buenos Aires Kent Meclisi, 1915 Ermeni Soykırımı’na ilişkin olarak sunulan tasarıyı oy çokluğuyla kabul etti. Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümüne atıfta bulunulan tasarıda, Osmanlı İmparatorluğu’nda bir buçuk milyon Ermeninin katledildiği kaydedildi. Buenos Aires merkezli Prensa Armenia’nın haberine göre, tasarıda Kent Meclisi’nin 24 Nisan’da “yirminci yüzyılın ilk soykırımında” hayatını kaybeden Ermenileri anmak için bir araya geleceği belirtildi.

Tasarıda ayrıca, 1915 Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle yapılacak olan tüm etkinliklerin, soykırım kurbanları ve soykırımdan kurtulanların nesillerine saygı göstergesi olarak Buenos Aires Kent Meclisi tarafından destekleneceği açıklandı. Tasarıda, Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle düzenlenecek olan etkinliklerin sadece birer anma töreni olmadığı, insanlığa karşı işlenen suçların kınanmasına katkı sunacağı ve tarihsel adaletin tahsis edilmesi gerektiği vurgulandı. 


BAŞKENTE ERMENİ SOYKIRIMI’YLA YÜZLEŞME AFİŞLERİ YERLEŞTİRİLDİ 
Öte yandan, 1915 Ermeni Soykırımı’na ilişkin olarak Arjantin’de düzenlenecek olan anma etkinliklerine dair afişler ve 1915 Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümünün sembolü haline gelen mor renkli “unutma beni” çiçeği logosu, başkentteki bilboardlar, metro ve otobüs duraklarında yaygın bir şekilde yer almaya başladı. Buenos Aires merkezli Diarioz gazetesinin haberine göre, afiş ve duyurularda, Mart ve Nisan ayında 1915 Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümüne ilişkin olarak Arjantin’de yapılacak olan etkinliklerin duyuruları da yer alıyor.    1993 yılında Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan Arjantin devleti, 2007 yılına dek süren ve onaylanan tasarılarla da 1915’te yaşananların soykırım olduğunu ve inkârıyla mücadele edilmesi gerektiğine ilişkin tasarıları Meclis’te kabul ederek, Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan ülkeler arasında yer alıyor.
Demokrat Haber

Yorumlar kapatıldı.