İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Süryaniler Türkiye’den destek istedi

Dünya Süryaniler Birliği Genel Sekreteri ve İran Meclisi’nde Süryani Cemaati’nin temsilcisi Yunathan Bet Kolya Suriye ve Irak’ta IŞİD’in Süryanilere yönelik saldırılarının durdurulması için Türkiye’den yardım istedi. Tahran’da BM binasının önünde düzenlenen gösteriye çok sayıda Süryani katıldı.  [Fotoğraf: AFP]. Dünya Süryaniler Birliği Genel Sekreteri ve İran Meclisi’nde Süryani Cemaati’nin temsilcisi Kolya, İran’ın başkenti Tahran’daki Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde Süryani katliamına dikkatleri çekmek amacıyla düzenlenen eyleme katıldı.

Burada basın mensuplarına açıklamada bulunan Kolya, şöyle konuştu:
“Türkiye’den şimdiye kadar verdiği desteğin yanı sıra şimdi de IŞİD’in Suriye ve Irak’ta Süryanilere yönelik katliamlarının durdurulması için, somut adımlar atılması için, yardımlarını bekliyoruz. Sayın Davutoğlu’nun Süryaniler Birliğinin BM nezdinde sivil toplum kuruluşu olarak tanınması için verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz.”
“IŞİD Süryani köylerine girdi”
Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ve 16 ülkenin dışişleri bakanlarına konuyla ilgili birer mektup gönderdiklerini söyleyen Kolya sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sayın Davutoğlu dışişleri bakanıyken kendisiyle Arap Baharı’yla ilgili düzenlenen bir programda görüşme imkânı bulmuştum. O görüşmede, kendisinden Dünya Süryaniler Birliğinin BM nezdinde Sivil Toplum Kuruluşu olarak kabul edilmesi hususunda destek istemiştim. Şimdi de ümit ediyorum ki bölge ülkeleri el ele verir ve Türkiye’nin destekleriyle, bölgede huzur ve istikrar sağlanır. Bunu gerçekleştirenler herkesin sevgisini ve muhabbetini kazanacaktır. Tarih bunu kaydedecek. Suriye’de 4 Süryani köyü, IŞİD tarafından işgal edildi, 300 Süryani esir alındı. Bu işgalle birlikte 25 kişi idam edildi. Haseke şehri kuşatıldı. Önümüzdeki günlerde yeni faciaların yaşanmaması için BM, Türkiye ve diğer ülkeler harekete geçmeli. Biz İran Süryanileri olarak olası facianın önüne geçilmesi talebiyle BM önünde toplandık.”
Tahran Süryani Kilisesi’nden Ninus Mukaddesiyan da, “Irak ve Suriye’deki Süryani soydaşlarına yönelik katliamları kınamaya ve onların acılarını paylaşmaya geldiklerini” vurguladı.
Mukaddesiyan, “Suriye ve Irak’taki facianın araştırılmasını istiyoruz. Vahşetin durdurulması ve bölgeye insani yardım ulaştırılmasını talep ediyoruz” dedi.
Turuncu eşarpla dünyaya çağrı
Gösteriye katılanlardan Elizabet Babazade, BM ve uluslararası toplumlara çağdıra bulunarak, “Sadece Süryaniler için değil tüm mazlumlar için katliamların durdurulmasını istiyoruz. Tüm mazlumların feryatlarına kulak verilmeli” ifadelerini kullandı.
Protestocu kadınların boyunlarında turuncu renkli şalların bulunması dikkati çekti.
Eyleme katılanlardan Kadia Bahin, “Medyada IŞİD’in katlettiği kişilere turuncu renkli giysiler giydirdiklerini gördük. Biz de maktullere desteğimizi, onların yanında olduğumuzu ve acılarını paylaştığımızı ilan etmek için turuncu renkli şal kullandık” dedi.
İran’ın farklı bölgelerinden gelen Süryani temsilcileri, Tahran’daki Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde IŞİD eylemlerini kınayarak, Irak ve Suriye’de yaşanan etnik temizliğe son verilmesi çağrısında bulundu.
IŞİD Süryanileri kaçırdı
Süryani İnsan Hakları Gözlemevi, Şubat ayında IŞİD’in Suriye’nin Haseke vilayetindeki 12 Süryani kasabasını ele geçirdiğini ve aralarında kadınlarında olduğu 300 civarında Süryani’yi kaçırdığını duyurmuştu..
Al Jazeera’ya konuşan Süryani İnsan Hakları Gözlemevi’nin başkanı Osama Edward, IŞİD’in kaçırdığı Süryanileri Suriye’de cephelere dağıttığını, canlı kalkan olarak kullanacağını iddia etmişti.
Haseke’deki saldırılar, PKK’nın Suriye kolu PYD’nin silahlı kanadı YPG ile IŞİD arasındaki çatışmaların şiddetlendiği bir döneme denk gelmişti.
IŞİD’i Kobani’den püskürten YPG güçleri daha sonra IŞİD’in elindeki köylerin büyük kısmını geri almıştı.
Özellikle Kobani ve Cerablus arasında batıya doğru önemli mevzi kaybeden IŞİD Haseke bölgesinde saldırılarını yoğunlaştırmıştı.
Kaynak: Al Jazeera ve AA

Yorumlar kapatıldı.