İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nişanyan Evleri’ne yıkım kararı

Sevan Nişanyan’ın Şirince köyünde yürüttüğü mimari çalışmalar hakkında verilen yıkım kararının uygulanması istendi. Dilbilimci, turizmci ve yazar Sevan Nişanyan’ın hapis cezası almasına sebep olan Nişanyan Evleri’nin bir kısmının yıkılmasına ilişkin verilen kararın uygulanması istendi. Selçuk Belediyesi, 24 Şubat 2015 tarihli yazıyla bölgede bulunan hamam ve saunayla ilgili söz konusu kararı Nesin Vakfı’na bildirdi. Sevan Nişanyan’ın evlerin mülkiyetini bağışladığı Nesin Vakfı’na ulaşan yazıya göre, İzmir II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün 13 Mart 2014 tarihinde verdiği karar gereği, “kaçak olarak yapıldığı” öne sürülen bazı binaların “ivedilikle yıkılması” istendi.

Yazıda ayrıca, yıkımın yapılmaması durumunda bu işlemin Selçuk Belediyesi’nce yapılarak, masrafların Nesin Vakfı’ndan tahsil edileceği belirtiliyor. Agos’un haberine göre, konuyla ilgili olarak, 13 Mart Cuma günü Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı’yla görüşülecek. İzmir I Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, söz konusu yıkım kararını 10 Eylül 2014 tarihinde Selçuk Belediyesi’nden istemişti. Yıkım kararını ısrarla takip eden Müdürlük, 22 Aralık 2014 tarihli yazısında da yıkım kararının yerine getirilip getirilmediği hususunu Belediye’den tekrar sormuştu.    İl Özel İdaresi Encümeni, Nişanyan Evleri’nin bulunduğu bölgede, 2000 yılında iki konut ve 2008’de de bir müştemilat için yıkım kararı alınmıştı. İl Özel İdaresi Encümeni, 2010 ve 2011’de bağ evlerinin “sit alanında kaçak olarak inşa edildiği” gerekçesiyle yıkılmasını istemişti. 

“MUHAFAZA EDİLEN TARİHİ DOKUYU YIKMAK İSTİYORLAR” 
Sevan Nişanyan, İzmir’in Selçuk ilçesindeki Şirince köyünde yürüttüğü mimari çalışmalar hakkında verilen yıkım kararlarına ilişkin olarak 2011 yılında yaptığı açıklamada, Şirince’ye imar planı çıkartılması için resmi kurumlara müracaat ettiklerini, uzun yıllar geçmesine rağmen başvurularına yanıt alamadıklarını ifade etmişti. Yıkıma türlü bahaneler bulunduğunu, fakat bunların gerçeği yansıtmadığı belirten Nişanyan şunları söylemişti: “Bu evler bana zarar verdi diyen kimse yok. Yıkacakları apartman filan değil; yüzlerce yıllık usullerle yapılmış mütevazı, sevimli köy evleri. Bugüne dek yerli yabancı binlerce kişiye mutluluk vermişler. Sit alanını bozdu deseniz, zaten Şirince’nin tarihi dokusu denen şey bunun gibi birkaç evden ibaret; “tarihi Şirince” diye zaten gelip bizim evlerin fotoğrafını çekiyorlar. İmar planına aykırı deseniz, imar planı her tarafından dökülen bir fiyasko; bugün yarın iptal edileceği kesin. Görebildiğim kadarıyla işin içinde bir ekonomik çıkar, bir rant beklentisi de yok.”
Kaynak ==> http://www.demokrathaber.net/yasam/nisanyan-evlerine-yikim-karari-h46118.html
Demokrat Haber

Yorumlar kapatıldı.