İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

SGK kiliseye prim davası açtı

İstanbul Gedikpaşa’daki Ermeni Protestan Kilisesi’nin kömürlüğünün tadilatında gönüllü çalışanların sigorta primlerinin yatırılmadığı gerekçesiyle SGK kilise aleyhine dava açtı. Ermeni Protestan Kilisesi doğalgaz kullanmaya başlayınca, kilisenin yönetimi kullanılmayan kömürlüğü tadilattan geçirerek kullanmak istedi. Kilise cemaatinin de yardımıyla tadilat bitti ve kullanıma açıldı. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kilisenin; tadilatta gönüllü olarak çalışan kilise cemaati üyeleri adına sigorta primi ödemesi gerektiği gerekçesiyle dava açtı.

 CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e konuyu sordu. Bakan Faruk Çelik ise SGK müfettişlerinin tadilatın inşaat işi olduğunu tespit ettiğini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine cevap verdi. Anayasanın 60’ıncı maddesinde “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.’ hükmünü amirdir. Bu itibarla; her ne şekilde olursa olsun gönüllülük ve/veya yardım amaçlı dahi olsa sosyal güvenlik hak ve yükümlülüğünden feragat edilemez, vazgeçilemez, kaçınılamaz.” olduğunu dile getiren Çelik, şöyle devam etti: “Öte yandan; 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun Asgari İşçilik Uygulaması ve Uzlaşma başlıklı 85’inci maddesinin ikinci fıkrasında da … özel nitelikteki inşaat işlerinden dolayı bu işleri yapan işveren tarafından yeterli işçilik bildirilmiş olup olmadığı Kurumca araştırılır. Bu araştırma sonucunda yeterli işçiliğin bildirilmemiş olduğu anlaşılırsa, eksik bildirilen işçilik tutarı üzerinden hesaplanan prim tutarı … ödenmek üzere işverene tebliğ edilir. hükmü bulunmaktadır. Önergeye konu kilise ile ilgili olarak, Kuruma ulaşan ihbar dilekçesi üzerine yapılan denetim sonucu düzenlenen rapor ihbara konu olan işyerinde yapılan faaliyete ilişkin sigortalılık bildirimi olmaması nedeniyle asgari işçilik miktarı tespiti için ilgili birime gönderilmiştir. İncelemeye istinaden işyeri 02/01/2014 tarihinde tescil edilerek 20/11/2005 tarihi itibarıyla Kanun kapsamına alınmıştır. Kilisede yapılan faaliyetin, mezkûr Kanun hükümlerine uygun olarak sosyal güvenlik mevzuatı açısından tescil, prim ödeme ve asgari işçilik uygulaması gibi sonuçlar doğuran bir inşaat işi olduğuna kanaat getirildiği ve buna göre rapor tanzim edildiği anlaşılmıştır. Cami inşaatlarında gönüllü çalışan kişiler ve cami derneklerinin inşaat faaliyetleri için sigortalılık takip ve kontrolü gerek kamu kurumlarından gelen inşaat ruhsatları gerekse ihbarlar doğrultusunda mütemadiyen yapılmaktadır. Cami inşaatları için bir ayrıcalık söz konusu değildir. Yürütülen bir inşaat faaliyetinde inşaatın niteliği ya da türüne bakılmaksızın o işte çalışan herkesin sigortalılığı, kişinin talebine bağlı olmaksızın zorunludur. Dolayısıyla cami ya da kilise inşaatı fark etmeksizin burada iş yapan herkes zorunlu sigorta kapsamına alınmaktadır.”

Yorumlar kapatıldı.