İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Robert Fisk: Ermeni Soykırımı görmezden geliniyor, ancak Türkler bunu biliyor / Հայոց ցեղասպանությունն անտեսվում է, բայց թուրքերը գիտեն դրա մասին

İsviçre’de yayımlanan «Le Temps»in verdiği haberde  Cenevre Uluslararası İnsan Hakları Forumu ve Film Festivali esnasında yaptığı konuşmada Fisk, Ermeni Soykırımından kurtulan biriyle Türkiye’de gezdiği ve onun evini bulduğunu ifade ederek ″Holokost esnasında talan edilen Polonya’lı Yahudi evini geri alabilir. Benzeri durumlarda Ermeniler Türkiye’de hiçbir hakka sahip değil. Niçin?″ demekte… Winston Churchill tereddütsüz bu trajediye soykırım diyordu. Ancak on yıllar sonra Büyük Brtanya’nın bir diğer başbakanı Tony Blair bunu yapmaktan imtina etti. Ben 350 bin Ermeni’ye ev olan Beyrut’ta yaşıyorum. Bu toplulukta büyük baba ve anneleri Soykırım kurbanı olan birçok arkadaşlarım var. Kendi ülkem dese bu trajediyi adıyla anmaya cesaret edemiyor″.

***
Britanyalı gazeteci Robert Fisk Türkiye’yi ve Batılı kimi yönetimler tarafından Ermeni Soykırımının inkarını eleştiriyor. İsviçre’de yayımlanan «Le Temps»in verdiği haberde  Cenevre Uluslararası İnsan Hakları Forumu ve Film Festivali esnasında yaptığı konuşmada Fisk, Ermeni Soykırımından kurtulan biriyle Türkiye’de gezdiği ve onun evini bulduğunu ifade ederek ″Holokost esnasında talan edilen Polonya’lı Yahudi evini geri alabilir. Benzeri durumlarda Ermeniler Türkiye’de hiçbir hakka sahip değil. Niçin?″ demekte.
Kırk yıldır Yakın Doğudaki gelişmeleri yazan Fisk ″Ermeni katliamları 20. yy.ın ilk soykırımıydı. Bu ayı zamanda, kimi Alman uzmanlar Türk Ordusunda bu olaylara tanıklık ettikleri, sonra aynı kötülükleri Belarusya ve Ukrayna’da da yapmak için Alman Ordusu saflarında tezahür ettiklerinden, ikinci soykırımla da bağlanmakta. Ancak bu soykırım, sadece Türkiye tarafından değil aynı zamanda Batılı yönetimler tarafından da inkar edilmektedir.
Winston Churchill tereddütsüz bu trajediye soykırım diyordu Ancak on yıllar sonra Büyük Brtanya’nın bir diğer başbakanı Tony Blair bunu yapmaktan imtina etti. Ben 350 bin Ermeni’ye ev olan Beyrut’ta yaşıyorum. Bu toplulukta büyük baba ve anneleri Soykırım kurbanı olan birçok arkadaşlarım var. Kendi ülkem dese bu trajediyi adıyla anmaya cesaret edemiyor″.
Ermenistandan haberler – NEWS.am
http://news.am/tur/news/255300.html
__._,_.___
Ռոբերտ Ֆիսկ. Հայոց ցեղասպանությունն անտեսվում է, բայց թուրքերը գիտեն դրա մասին
Տարածաշրջան:Աշխարհում, Հայաստան, Թուրքիա
Թեմա: Քաղաքականություն, Վերլուծություն
Բրիտանացի լրագրող Ռոբերտ Ֆիսկը քննադատում է Թուրքիայի եւ արեւմտյան որոշ կառավարությունների կողմից Հայոց ցեղասպանության ժխտումը: Ելույթ ունենալով Մարդու իրավունքների հարցերին նվիրված ժնեւյան միջազգային ֆորումի եւ կինոփառատոնի ժամանակ՝ բրիտանացի լրագրողը, ով ճանաչում է ձեռք բերել Ուսամա բեն Լադենի հետ երեք անգամ հարցազրույց վարելու պատճառով, անդրադարձել է Հայոց ցեղասպանության թեմային:
Ըստ շվեյցարական «Le Temps» պարբերականի, նա, մասնավորապես, հիշել է, թե ինչպես է Թուրքիայում շրջել Հայոց ցեղասպանությունը վերապրածի հետ, ով գտել է իր տունը: Իսկ տան դռներն ընդմիշտ փակվել են: «Լեհաստանում հրեան, որին Հոլոքոստի ժամանակ թալանել են, կարող է իր տունը հետ ստանալ: Իսկ Թուրքիայում նման դեպքերում հայը ոչ մի իրավունք չունի: Ինչո՞ւ»,- հարց է տվել լրագրողը:
Ռոբերտ Ֆիսկը, ով շուրջ 40 տարի լուսաբանում է Մերձավոր Արեւելքի իրադարձությունները, ժամանակակից պատմության այդ էջն ուսումնասիրելու բազմաթիվ հնարավորություններ է ունեցել: «Հայերի կոտորածը 20-րդ դարի առաջին ցեղասպանությունն էր: Այն նաեւ կապված երկրորդ՝ հրեաների ցեղասպանության հետ, քանի որ գերմանացի որոշ մասնագետներ թուրքական բանակում ականատես են եղել այդ իրադարձություններին, իսկ հետո հայտնվել են գերմանական բանակի շարքերում, որպեսզի նույն չարագործությունը կատարեն Բելառուսում եւ Ուկրաինայում: Բայց այդ ցեղասպանությունը ոչ միայն հերքվում է թուրքական իշխանությունների, այլեւ անտեսվում է արեւմտյան կառավարությունների կողմից»,- նշել է նա:
«Ուինսթոն Չերչիլն առանց տատանվելու այդ ողբերգությունը ցեղասպանություն էր կոչում: Սակայն տասնամյակներ անց Մեծ Բրիտանիայի մեկ այլ վարչապետ՝ Թոնի Բլերը, հրաժարվեց այդ անել: Ես ապրում եմ Բեյրութում, քաղաք, որը 350 հազար հայերի տունն է: Ես բազմաթիվ ընկերներ ունեմ այդ համայնքում, որոնց տատերն ու պապերը Ցեղասպանության զոհ են դարձել: Իսկ իմ սեփական երկիրը չի համարձակվում այդ ողբերգությունն իր անունով կոչել»,- հավելել է լրագրողը:

Լուրեր Հայաստանից – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.