İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Cumhuriyetçi üyeden Ermeni lobisine tepki

Ragıp Soylu
Kongre üyelerine açık mektup yazan Cumhuriyetçi Üye Bill Shuster, 1915 olaylarının tarihi bağlam içinde bir “soykırım” olmadığını belirterek, “Soykırım tasarısını desteklemeyin” mesajını verdi. ABD Kongresi’nden, 1915 olaylarının yüzüncü yılında bir soykırım karar tasarısı geçirmek isteyen Ermeni lobisine ilk tepkiyi Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Bill Shuster verdi. Shuster, geçen hafta tasarıyı imzaya açan Kongre üyelerine yazdığı açık bir mektupla 1915’te gerçekleşen hadiselerin tarihi bağlam ve perspektif içerisinde bir “soykırım” oluşturmadığını söyledi.

25 Şubat tarihli mektupta, “Kongre, Osmanlı Ermenilerinin acılarını küçümsememeli ama o zamanda hayatını kaybeden 2 milyon Osmanlı vatandaşını da hatırlamalı. Bu tasarıya sponsor olmamalısınız” dendi. ABD Kongresi’nin “tarihsel bir tanımlama” yaparak büyük bir siyasi kriz oluşturabileceğini ve bunun ABD’nin bölgedeki varlığına karşı risk yarattığını belirten Pennsylvania Milletvekili, “Kongre’nin burada oynaması gereken rol iki taraf arasındaki anlaşmazlıkları çözmeye yardımcı olmak olmalı. Türkiye sorunları masada çözmek isterken Ermenistan 2009’da imzalanan protokolleri geri çektiğini açıkladı. Türkiye gibi bölgemizdeki önemli bir müttefik yabancılaştırılmamalı” şeklinde yazdı. Söz konusu açıklama ABD’deki Türk- Amerikan toplumunun önemli kuruluşlarından “İlerleme için Türk Enstitüsü” (TIP) tarafından da olumlu karşılandı. TIP Başkanı Derya Taşkın bir açıklama ile Shuster’i alkışladıklarını belirterek Türkiye ve Ermenistan’ın ortak hedeflere yönelik çalışmalarda bulunması gerektiğini belirtti.
İMZA KRİZİ YAŞANIYOR
Geçen hafta Salı günü Temsilciler Meclisi’ne sunulacağı açıklanan Ermeni Soykırımı’nı Tanıma Kararı adlı tasarı içinse yeterli imza toplanamadı. Kongre’ye yakın Türk kaynaklar tasarının bu hafta da sunulma ihtimalinin çok düşük olduğunu ve nisana kadar durumun belirsizliğini koruyacağını söyledi.

Yorumlar kapatıldı.