İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

CHP’den azınlık açılımı

Sümeyra Tansel  
Genel seçimlere az bir zaman kala CHP azınlık açılımına hazırlanıyor. Parti kendisine ait belediyeler üzerinden azınlık açılımı yapacak. CHP’li belediyeler bundan sonra cemevleri gibi kilise, sinagog ve havraların da bakım ve onarım giderlerini karşılayacak. Azınlık açılımının önümüzdeki günlerde resmen açıklanacağı öğrenildi… Türkiye’de faaliyette olan 349 kilise bulunuyor. Sinagog sayısı 38. Türkiye’de cami sayısı 84 bin 684. İstanbul 3 bin 190 ile en çok cami sayısının bulunduğu şehir. Türkiye’de cemevi sayısı ise 937 olarak biliniyor.

***
Genel seçimlere az bir zaman kala CHP azınlık açılımına hazırlanıyor. Parti kendisine ait belediyeler üzerinden azınlık açılımı yapacak. CHP’li belediyeler bundan sonra cemevleri gibi kilise, sinagog ve havraların da bakım ve onarım giderlerini karşılayacak. Azınlık açılımının önümüzdeki günlerde resmen açıklanacağı öğrenildi.
CHP benzer bir açılımı geçtiğimiz günlerde AİHM’in cemevlerinin ibadethane olduğuna ilişkin kararının ardından Aleviler için yapmıştı. CHP’li 229 belediyeye CHP Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu, Veli Ağbaba ve Genel Sekreter Gürsel Tekin imzalı yazılı genelge gönderilmişti. Genelgede de AİHM kararına atıfta bulunularak Belediyelerin kendi sınırları içerisindeki cemevlerinin hizmetlerini karşılaması istenmişti. Kararın hukuksal dayanağı olarak ise belediyelerin mabetlerinin yapımı, bakımı ve onarımını yapabileceklerine dair 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14’üncü ve 15. maddesi gösterilmişti. Şimdi benzer bir açılım kilise ve sinagoglar için gerçekleştirilecek. Kilise ve sinagogların elektrik ve su giderleri ibadethane sayıldığı için devlet tarafından ödeniyordu ancak bakım ve onarım masrafları karşılanmıyordu. CHP’li belediyeler artık bu masrafları da karşılayacak.
TÜRKİYE’DE İBADETHANE SAYILARI
Türkiye’de faaliyette olan 349 kilise bulunuyor. Sinagog sayısı 38. Türkiye’de cami sayısı 84 bin 684. İstanbul 3 bin 190 ile en çok cami sayısının bulunduğu şehir. Türkiye’de cemevi sayısı ise 937 olarak biliniyor.

Yorumlar kapatıldı.