İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım tasarısı Kongre’de pişiyor

Pınar Ersoy Washıngton
ABD Kongresi’nin iki kanadından biri olan Temsilciler Meclisi’nde Ermeni soykırımını tanıyan yeni bir tasarı için kollar sıvandı. Kongre’deki Ermeni Dostluk Grubu’nun eşbaşkanları Cumhuriyetçi Robert Dold ve Demokrat Frank Pallone liderliğinde bir araya gelen dört siyasetçi tasarıyı 24 Şubat salı günü meclise sunacaklarını açıkladı. Tasarıyı olabildiğince fazla imzayla meclise sunmak isteyen siyasetçiler meslektaşlarına gönderdikleri mektupta “Ermeni soykırımının 100’üncü yıldönümünü Ermeni Soykırımını tanıma tasarısının sponsoru olarak onurlandırın” ifadelerini kullandı.

ABD’nin soykırımı tanıması halinde bölgeye “kalıcı barış ve güven” geleceğini savunan dört temsilci “Şimdi konuşarak Türklerin tarihin en büyük suçlarından birinin kurbanlarını susturma çabalarını sonlandırabilirz” dedi.
Mektupta tasarı metninin bir önceki Kongre’de sunulan H.Res 227 numaralı tasarıyla aynı olacağı belirtildi. H.Res 227, ABD Başkanı’na yapıcı ve istikrarlı Türk-Ermeni ilişkileri için çalışma çağrısında bulunurken bunu Türkiye’nin “Ermeni soykırımını ve devam eden sonuçlarını” tanıması şartına bağlıyordu.  Daha önce sunulan tasarının herhangi bir yaptırımı yoktu. Ancak sembolik önem taşıyordu. Yeni hazırlanan tasarının aynı nitelikte olup olmayacağı henüz bilinmiyor.  Temsilciler Meclisi’nde tasarı için imza toplama çalışmaları devam ederken Türk ve Ermeni diasporası da harekete geçti. Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) Amerikalı Ermenilere Kongre üyelerine mektup göndererek tasarıya sponsor olmaları için baskı yapma çağrısında bulundu.
Türk dernekleri de Amerikalı Türklere kendi bölgelerinin temsilcileriyle temasa geçmelerini telkin etti. Tasarı meclise sunulduktan sonra önce Dış İlişkiler Komitesi’nde değerlendirilecek. Komiteden onay alması halinde Temsilciler Meclisi’ne gönderilecek. Ancak burada oylamaya sunulup sunulmayacağına meclis başkanı karar verecek. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner daha önce böyle bir tasarıya sıcak bakmadığını açıklamıştı.

Yorumlar kapatıldı.