İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çınar: ABD’deki Ermeni Diasporasının Çabaları Boşa Gidecek

İbrahim H. Aydoğan – Turkishny.com
Stragegic Outlook Araştırma Merkezi Başkanı Yusuf Çınar, sözde Ermeni soykırımı propagandasına karşı Türkiye’nin en büyük silahının sahip olduğu stratejik ehemmiyet olduğunu söyledi. Azerbaycan merkezli Trend ajansına konuşan stratejist, ABD’deki Ermeni diasporasının bu yıl 1915 hadiselerinin soykırım olarak tanınması için büyük gayret sarfedeceğini lakin tüm bu çabaların boşa çıkmasının kuvvetle muhtemel olduğunu ifade etti. 

Çınar, “NATO’nun İncirlik üssünün Türkiye’de olduğu da göz önüne alınarak ABD’de Türkiye’nin menfaatlerinin hesaba katılacağını unutmamak gerekiyor” diye konuştu.
2015’in hem Türkiye hem Ermenistan için mühim hadiselere sahne olacağını söyleyen Çınar, “Ermenistan, 1915 hadiselerinin 100. senesi vesilesiyle büyük çaplı etkinlikler planlıyor. Diğer taraftan Türkiye ise Çanakkale Savaşı’nın 100. yılı için dev anma programları tertiplemeye hazırlanıyor” diye konuştu.
Türkiye ve Ermenistan’ın 1915 tarihinin 100 yıl sonrasında çok farklı manalar yüklediklerini söyleyen Çınar, “Bu çerçevede her iki ülke de milletlerarası cemiyetin desteğini kazanmaya çalışacaklar” dedi.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 6 yıldır parlamentoda bekleyen Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine ilişkin protokolleri 1915 olaylarının 100. yılı vesilesiyle parlamentodan çekmişti. Türkiye’ye yönelik mesajında Sarkisyan, protokollerin 6 yıldır bekletildiğini lakin hiçbir netice elde edilemediğini söylemişti.
Ermenistan’ın uluslararası toplumun hafızasına Ermenilerin öldürüldüğü ve Osmanlı topraklarından göçe zorlandıkları gibi bir görüntüyü kazımaya çalıştığını söyleyen stratejist, “Hiç kimse, bilhassa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçmişte yaşanan trajik olayları unutmuş değil. ABD Başkanı Obama da defaatle bu noktaya işaret etmişti. Lakin Ermenistan bu tarihi hadiseleri siyasi ve iktisadi menfaatleri için istismar etmeye çalışıyor. Bu şartlar altında da protokollerin müessir olabilmesi mümkün değil” dedi.
Türkiye ve Ermenistan arasındaki diplomatik ilişkiler 1990’lı yıllarda Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarının yaklaşık %20’sine tekabül eden Dağlık Karabağ ve çevresindeki bölgeleri işgali ile askıya alınmıştı. Erivan yönetiminin sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla beynelmilel sahada Türkiye aleyhinde yürüttüğü karalama kampanyası da ikili münasebetleri en çok zorlayan başlıklar arasında yer alıyor.

Yorumlar kapatıldı.