İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransız Tarihçi Raymon Kevorkyan’ın ”Ermeni Soykırımı” Adlı Kitabı Moskova’da Çıktı!

Fransız tarihçi, Sorbon Üniversitesi Felsefe doktoru, Fransız Jeopolitik Enstitüsü onursal araştırma müdürü, Raymon Kevorkyan, Moskova’da ”Ermeni Soykırımı” adlı kitabını tanıttı. Ünlü profesörün gelişini ”Ermeni Araştırmaları Merkezi” organize etti. Fransız tarihçi, Sorbon Üniversitesi Felsefe doktoru, Fransız Jeopolitik Enstitüsü onursal araştırma müdürü, Raymon Kevorkyan, Moskova’da ”Ermeni Soykırımı” adlı kitabını tanıttı. Ünlü profesörün gelişini ”Ermeni Araştırmaları Merkezi” organize etti.

Raymon Kevorkyan’a göre, son 20 yılda ”Ay Data” (1) dünyada belirgin bir şekilde güç kazandı. Bu kitap 2006 yılında Fransızca yayınlandı. 2014 yılında ise Rusçası çıktı. Yazar kitabın birçok konuda yenilikçi olduğunu, çünkü, en önemli özelliğinin kanlı olaylardan hemen sonra tutulan sıcak tutanakların sistematize edildiğine inanmakta. Kitap bu konuya tarafsız bakan ABD, Almanya gibi ülkelerde bile yankı buldu.
Soykırımın kabul edilmesi için ilk yüksek ses çıkaran bilim adamı Taner Akçam’dı. Geçen yıl onun ”Genç Türklerin İnsanlık Suçları” adlı kitabı Avrupa’da bestseller oldu. Sayın Raymon’un yakın arkadaşı ve Türk meslektaşı Taner Akçam ile birbirilerini tamamlayan önem verdikleri bir diyalogları var. Doktor Taner Akçam sorunun ideolojik perspektifine dikkat çekerken, Raymon Kevorkyan onu, akademik bilimsel bir çerçevede ele alarak araştırıyor. Yaklaşımı mikro tarihsel bir yaklaşım. Tüm yok edilen insanların listesi yapıldı ve toplu katliamların ve etnik temizliklerin grafiği oluşturuldu. Profesör Kevorkyan, Kürt cellatların rollerinin abartıldığını, onların ikinci derece rol üstlendiklerini ancak Çerkeslerin gerçekten başrolleri oynadıklarını, söyledi. Onlar gönüllü olarak cellatları izliyorlardı. Bilim adamı ayrıca ekonomik konularda da çalışmalar yapmakta. Büyük miktarda taşınır ve taşınmaz mallara el koyma, banka hesaplarının yok edilmesi gibi bilgilerden bahsetti. Bu bağlamda Batı Ermenistan sakinlerinin torunları haklarını koruyabilmeleri için birlikte hareket etmeleri gerektiğini hatırlattı.

Raymon Kevorkyan’ın ataları Batı Ermenistan topraklarında olan Elazığ yakınlarındaki eski antik kent Harput’lulardı. Fransa’da artık 3.nesil yaşamakta. Kevorkyan kendi neslinden bahsederken, farkında olmadan günümüzdeki yeni Ermeni elitinin oluşumuna ve geçmişte yaşanan korkunç olayların gençlere aktarılması konusuna geçiyor. 1915 yılında Ermeni intelijensiyası yok edildiğinde ondan birkaç on yıl öncede Ermeni ulusu birçok alanda başsız bırakılmıştı. Bu durum, Ermenistan’da ve dünya ülkelerindeki çok sayıdaki sanat ve bilim adamlarına rağmen ulusun gen havuzuna yansımaktadır.
Raymon Kevorkyan, Ermenilerin evrensel olduklarını söyledi. ”Büyük insan kaybını kabul edemeyen tek millet” diyen Kevorkyan, geçen yüzyılda birkaç yerde, Osmanlı imparatorluğunda, Holokost ve 1994’te Ruanda’da olanların, insanlığın kitlesel imhalarının önlenmesi için bunu kendilerinin insani misyonları olduğunu sözlerine ekledi. Rus bilim adamlarına da soruları olduğunu söyleyen profesör, neden ciddi bir soykırım araştırmalarının olmadığını sordu. Yüzyıl önce eski inançlara sahip Rus Molokan’ların Ermeniler, Pontus Rumları, Asurlular ve diğer halkların temsilcileri gibi yok edilmemiş miydi? Çarlık zamanından beri İçişleri Bakanlığı arşivlerinde birçok belge şimdiye kadar açılmadı. Bu konu ülkemizde kapalı sanki.
Kitap bu yıl Türkçeye de çevrilecek. Raymon Kevorkyan insanı ve profesyonel bir iyimserlikle istatistiklere dayanarak Türklerin 18-40 yaş arasında olanların % 33’ünün Ermeni sorununun tahrif edildiğine inandıklarını söylüyor. Bu yeterli değil ama ”Ermeni Soykırımı” gibi temel araştırmaların hayatta olanlara çağrı yapacakları umudu var yine de..
(1) Ay Data : Ermeni sorununun çözümü sürecinde başlıca hareket gücünü Ermeni Devrimcileri Federasyonunu Daşnak Sütun Partisinin kurmuş olduğu ”Ay Data” komisyonu oluşturmaktadır. Ay Data ”Ermeni Sorunu” ya da Ermenice ”Ermeni Mahkemesi” anlamına gelmektedir. Daşnak Sütun Partisi Sevr anlaşmasınca belirlenen sınırlar uyarınca özgür, bağımsız ve birleşik Ermenistan’ı kurmak amacındadır. Ay Data ”Ermeni Mahkemesi” ise politik, bölgesel, askeri, ekonomik, demografik, etnografik, hukuki, bilimsel, tarihsel-kültürel, ahlaki-psikolojik vd. sorunlarla uğraşmaktadır.
Haber: Valeriya Olünina

Yorumlar kapatıldı.