İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk-Rus ilişkileri Ermenileri rahatsız etti

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 2009’da imzalanan Ermenistan-Türkiye protokollerinin ulusal meclisten geri çekilmesine karar verdi… Kafkas Strateji Merkezi Başkanı, Ermeni uzmanı Dr. Hasan Oktay, Ermenistan’ın bu adımı atmasının görünen sebebinin, 2015 Nisan ayında 100. yıldönümü anılacak olan 1915 olaylarıyla ilgili Ermenilere motivasyon sağlamak olduğunu söyledi… Kafkassam Başkanı, Ermenileri bu tür sert adımlar atmaya sevk eden asıl sebebin ise Türkiye-Rusya ilişkilerinin son yıllardaki gelişimi olduğuna dikkat çekti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki dostlukla ivme kazanan iki ülke ilişkilerinin, Ermenistan’ı çok rahatsız ettiğini kaydetti…“İki büyük ülke arasındaki iyi ilişkiler, öncelikle Azerbaycan-Ermenistan sorununda Azerbaycan lehine bir durumu oluşturacaktır. Ardından da Rusya’nın diğer Türk devletlerine ve Müslüman-Türk halklara olan bakışının olumlu yönde değişmesi gelecektir” değerlendirmesini yaptı.

***
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 2009’da imzalanan Ermenistan-Türkiye protokollerinin ulusal meclisten geri çekilmesine karar verdi.
Muhammet Kutlu /  Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 2009’da imzalanan Ermenistan-Türkiye protokollerinin ulusal meclisten geri çekilmesine karar verdi. Böylece Türkiye ve Ermenistan arasında, İsviçre’de başlatılan normalleşme süreci rafa kaldırılmış oldu. Konuyla ilgili gazetemize değerlendirme yapan Kafkas Strateji Merkezi Başkanı, Ermeni uzmanı Dr. Hasan Oktay, Ermenistan’ın bu adımı atmasının görünen sebebinin, 2015 Nisan ayında 100. yıldönümü anılacak olan 1915 olaylarıyla ilgili Ermenilere motivasyon sağlamak olduğunu söyledi. Oktay, yıllardır 2015 Nisan ayındaki 100. yıl anma etkinlikleri için hazırlanan Ermenilerin, tüm dünyada başlatılacak abartılı faaliyetlerle Türkiye’yi zor duruma düşürmeye çalışacağını, bunun için de iki ülke arasında iyiye yorulabilecek hiçbir irtibatın kalmamasını sağlamak istediklerini kaydetti.
ASIL SEBEP TÜRK-RUS İLİŞKİLERİNİN GELİŞİMİ
 Kafkassam Başkanı, Ermeniler’i bu tür sert adımlar atmaya sevk eden asıl sebebin ise Türkiye-Rusya ilişkilerinin son yıllardaki gelişimi olduğuna dikkat çekti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki dostlukla ivme kazanan iki ülke ilişkilerinin, Ermenistan’ı çok rahatsız ettiğini kaydetti. Son günlerde Türkiye ile yakınlaşan Rusya’nın, Ermenistan’ı ‘sattığı’na yönelik Ermeni medyasında çok sayıda haber ve yorumlar yer aldığını anlatan Oktay, “Ermeniler, tarihi müttefikleri Rusya’nın Türkiye ile yakınlaşarak aralarındaki köklü ilişkilere ihanet ettiğini düşünüyorlar. Putin’i ve Rusya’yı bu nedenle affedemiyorlar. Bu da ülke yönetiminin Türkiye ve Rusya’ya karşı hırçınlaşması sonucunu doğurdu” dedi.
 Kafkassam Başkanı, “Ermenistan’daki kitlesel rahatsızlık öyle bir noktaya ulaştı ki, gerek yazılı-görsel medyada, gerekse sosyal medyada, Rusya’nın Ermenistan’da darbe yaparak Eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ı yeniden iktidara getireceği yönünde yorumlar yapılmaya başlandı. Bu yorumları yapanlar arasında çeşitli kanaat önderleri ve politikacılar da bulunuyor” şeklinde bilgi verdi. Hasan Oktay, Putin ve Erdoğan’ın dostluk köprüsünü kurarak geliştirdikleri ilişkilerin ilk sonuçlarından birinin, böylece Kafkaslar’da ortaya çıktığına dikkat çekerek, “İki büyük ülke arasındaki iyi ilişkiler, öncelikle Azerbaycan-Ermenistan sorununda Azerbaycan lehine bir durumu oluşturacaktır. Ardından da Rusya’nın diğer Türk devletlerine ve Müslüman-Türk halklara olan bakışının olumlu yönde değişmesi gelecektir” değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar kapatıldı.