İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Katliam iddiası yalan’

‘Katliam iddiası yalan’ Al Jazeera Türk, Suriye’de muhaliflerle rejim güçlerinin çatıştığı Türkiye sınırındaki Keseb kasabasına girdi, muhaliflerin katliam yaptıkları iddia edilen kasabadaki Ermenilerle konuştu. Çatışmalara rağmen Keseb’den ayrılmayan 70 yaşındaki Ermeni çiftçi Corç Kürtmisyan, Keseb’in Düzağaç Mahallesi’nden. Kasabada rejim güçleri ile muhalifler arasında çıkan çatışmalardan sonra Ermenilerin Esed güçleriyle Lazkiye’ye çekildiklerini, kendisinin ise köyde kalmayı tercih ettiğini anlatıyor. Kürtmisyan muhaliflerin Ermenileri katlettiği iddiaları için “Burada yaşayan biziz, öyle bir yalanı da söyleyemeyiz” diyor.

Kürtmisyan’a göre köylüleri asıl tedirgin eden rejim güçlerinin denizden ve havadan yaptığı saldırılardı.
Türkiye sınırına 7 km mesafede bulunan Keseb kasabası, 21 Mart’ta muhaliflerin eline geçti. [Al Jazeera]
Keseb nüfusunun yüzde 60’ının Sünni, yüzde 30’unun Ermeni,

yüzde 10’unun da Alevi olduğunu söyleyen Kürtmisyan  “Savaştan önce de, 3 yıl boyunca da Nusayriler, Sünniler ve Ermeniler arasında bir çatışma yaşamadık” diyor.

Kasabada üç kilise var; Katolik, Protestan ve Ortodoks kiliseleri. Kürtmisyan kasabanın muhaliflere geçmesinden sonra kiliselere bir zarar verilmediğini söylüyor. (Türkiye sınırına 7 km mesafede bulunan Keseb kasabası, 21 Mart’ta muhaliflerin eline geçti. [Al Jazeera])
Kürtmisyan, muhaliflerin kiliselere zarar vermediğini söyledi. [Al Jazeera]
Kürtmisyan Protestan bir Ermeni, yalnız yaşıyor. Bir hafta önce

çatışmaların en yoğun olduğu günlerde evine nereden geldiği belli olmayan bir şarapnel parçasının düşmesiyle yaralanmış. Kendisini muhaliflerin bulup sahra hastanesine götürdüğünü, o günden beri tedavi gördüğünü (Kürtmisyan, muhaliflerin kiliselere zarar vermediğini söyledi. [Al Jazeera])

belirten Kürtmisyan, “Muhaliflerin burada Ermenilere kötü davrandığını söyleyenlere şaşırıyorum” diyor.
Beyrut ve Lazkiye’de de yaşayan akrabalarına rağmen Kürtmisyan, iyileştikten sonra köyüne geri dönüp beş dönüm arazisinde çiftçilik yapmak istiyor.
Keseb Suriye’nin kuzeybatısında lüks villaların olduğu bir tatil kasabası. Temiz ve serin havasıyla ülkenin zenginlerinin yaz aylarında en popüler tercihi.
Çatışmalardan sonra büyük ölçüde boşalmış.
Kürtmisyan çatışmalar artarsa ve Keseb’in güvenli bir yer olmaktan çıktığını görürse Türkiye’ye gitmeyi de düşünüyor.
Al Jazeera’nin konuştuğu bir Türk yetkili ise, 5000 Ermeni’nin yaşadığı bölgeden kaçışlar olması ihtimaline karşı hazırlıklı olduklarını, bir acil eylem planı hazırladıklarını söyledi.
Türk yetkili “Kampları hazırladık, gelecek Ermenilere de kapımız açık, Ermeniler de Türkmenler gibi başımızın tacıdır” dedi.
Corç Kürtmisyan katliam iddiasını yalanladı. [Al Jazeera]

Kaynak : Al Jazeera

Yorumlar kapatıldı.