İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Serj Sarkisyan, Ermeni-Türk Protokollerini Meclis’ten çekiyor

Ermenistan cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Meclis Başkanı Galust Sahakyan’a bir mektupla başvurarak, Ermeni-Türk Protokollerinin Meclis’ten çekilmesine dair kararını bildirdi.

Cumhurbaşkanı mektubunda şunları kaydetti:

«Saygıdeğer Sayın Sahakyan,
Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin  önkoşulsuz tesisine ilişkin sürece başlarken, olası tüm gelişim alternatiflerini tamamıyla tasavvur etmekteydik. Protokollerin onayı aracılığıyla ilişkilerin kapsamlı tesisinin olduğu gibi, bunların akamete uğraması alternatiflerine de hazırdık; öyle ki saklayacak birşeyimiz yok ve uluslararası toplum için gerçekte hangi tarafın günahıyla Avrupa’nın son kapalı sınırının açılmadığı ve fırsatın kaçırıldığı açıklığa kavuşacaktı.
Ermenistan-Türkiye Protokollerinin imzalanması üzerinden  zaten yaklaşık 6 yıl geçti. Tüm bu süre zarfında Ermenistan, daimi surette protokollerin hayata geçirilmesi için takipçi bir tutum sergiledi.
Ancak Türkiye yönetim çevrelerinin siyasi irade eksikliği, protokollerin lafzının ve ruhunun çarpıtılması ve dami surette önkoşulların gündeme getirildiğini ortaya koymak gerek. Buna paralel olarak, Ermeni Soykırımının 100. Yıldönümü arifesinde, inkarcı ve tarihi revize edici politikalar yeni bir ivme kazanmıştır.
Aralarında Eylül 2014’te BM Genel Kurulu kürsüsünden de olmak üzere zamanın sonsuz olmadığına ilişkin birçok defalar konuştum. Ermenistan’ın bu tavsiyesine Türkiye yönetimince  kulak tıkanmasından ötürü üzgünüm.
Öyle ki, 10 Ekim 2009’da Zürih’te imzalanan «Ermenistan Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasında Diplomatik İlişkilerin Kurulması» ve «Ermenistan Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasında ilişkilerin gelişimin ilişkin Protokolleri Ermenistan Cumhuriyeti Millet Meclisinden geri çekilmesine ilişkin karar verdim».
Ermeni-Türk ilişkilerinin iyileştirilmesi sürecinin 2008 yılı sonbaharında Ermenistan cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan inisiyatifiyle başlatıldığını hatırlatalım. 10 Ekim 2009’da iki ülke Dışişleri bakanları Edward Nalbandyan ve Ahmet Davutoğlu’nca imzalanan protokoller, taraf ülke meclislerinin onayını beklemekteydi.
Türkiye başbakanı R.T. Erdoğan, Aralık 2009’da Ankara’nın Protokolleri onaylaması için Karabağ sorununun çözümü şartını önkoşul olarak öne sürdü. Cumhurbaşkanı Sarkisyan 22 Nisan 2010’da protokollerin onay sürecinin, Türkiye’nin sürece hazır olmadığı gerekçesiyle askıya alındığını belirtti.
Protokollerin onay süreci Türkiye Millet Meclisinde de askıya alınmış durumda.
Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.