İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlık raporu

Batı zamanla İslamofobi’ye teslim olurken, Türkiye farklı inanç gruplarına yönelik adımlarıyla adeta ders veriyor. Legal değişikliklerle, bugüne kadar bin 14 arazinin cemaat vakıflarına teslimini sağlayan hükümet, kiliselerden havralara kadar dini mekanları da restore etti. İnanç açılımı, azınlık gazetelerinden Ermenice ders kitaplarına kadar uzandı. Farklı inanç gruplarına mensup kişilerin eğitim hakkının geliştirilmesi amacıyla Meb Ermenice ders kitapları hazırlayarak beş yıldır Ermeni okullarına ücretsiz dağıtılıyor. Basın İlan Kurumu da, 2011 yılından bu yana 6 azınlık gazetesinin ekonomik durumunu güçlendirmek için dayanak veriyor. Yaklaşık 50 senelik bir aradan sonra 4 Haziran 2012’de bir Rum yayınevi de faaliyete başlamıştı.

***
Batı zamanla İslamofobi’ye teslim olurken, Türkiye farklı inanç gruplarına yönelik adımlarıyla adeta ders veriyor. Legal değişikliklerle, bugüne kadar bin 14 arazinin cemaat vakıflarına teslimini sağlayan hükümet, kiliselerden havralara kadar dini mekanları da restore etti. İnanç açılımı, azınlık gazetelerinden Ermenice ders kitaplarına kadar uzandı.
Başbakanlık, yürütülen kapsamlı çalışmaları raporlaştırdı. Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü (KDK) tarafından hazırlanan çalışmada, şu ayrıntılar öne çıktı:
-Türkiye’de 165 cemaat vakfı faaliyetlerini sürdürüyor. Bunların 76’sı Rum, 53’ü Ermeni, 19’u Yahudi, 10’u Süryani, 3’ü Keldani, 2’si Bulgar, biri Gürcü, biri de Maroni cemaatine ait.
-Yeni Vakıflar Yasayi ile cemaat vakıfları adına kaydedilen taşınmaz sayısı bin 14’e ulaştı. 150 gayrimenkul iadesi için ise değerlendirme süreci devam ediyor.
-İmar Yasayi’nda yer alan “cami” ifadesi “ibadet yeri” olarak değiştirilerek tüm iman yerleri kanun kapsamına alındı.
-Farklı inanç gruplarına mensup kişilerin eğitim hakkının geliştirilmesi amacıyla Meb Ermenice ders kitapları hazırlayarak beş yıldır Ermeni okullarına ücretsiz dağıtılıyor. Basın İlan Kurumu da, 2011 yılından bu yana 6 azınlık gazetesinin ekonomik durumunu güçlendirmek için dayanak veriyor. Yaklaşık 50 senelik bir aradan sonra 4 Haziran 2012’de bir Rum yayınevi de faaliyete başlamıştı.
Oğuzhan Şahin ANKARA
http://www.haberlersaglik.com/gundem/azinlik-raporu-h3308.html

Yorumlar kapatıldı.