İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım kampı Meclis gündeminde

Ankara (DİHA) – HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yanıtlanması istemi ile AFAD kamplarının bulunduğu alana daha önce binlerce Ermeni yerleştirilerek katledildiği için Kobanêlilerin bu kamplarda kalmak istemediği yönündeki iddialara ilişkin soru önergesi verdi. DİHA’nın dün “Soykırım tarlasında AFAD Kampı” başlığı ile yayınladığı haberi Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan tarafından Meclis gündemine taşındı.

Ermenilerin daha önce yerleştirilerek katledildiği kampın şimdi Kobanê’lilere açılmasına, Kobanêliler tepki göstererek, katliam kampına yerleşmek istemedikleri kamuoyuna yansımıştı. AFAD kamp yerinin Osmanlı döneminde binlerce Ermini’nin katledildiği “Wargeha Mezin” ile aynı yer olduğunun ortaya çıktığı kaydedilmişti. Bunun üzerine Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya iddiaları sordu.
Ayhan verdiği önergede, AFAD öncülüğünde 35 bin kişilik çadır kentin kurulduğu hatırlatılarak, halihazırda 5 bin yurttaşın söz konusu çadırlarda kaldığı belirtildi. Önergede, “Kobanê’li Kürt vatandaşları AFAD’ın çadır kentlerine nazaran fiziki koşullar itibarıyla yetersiz olmasına rağmen Suruç Belediyesinin altı farklı noktada oluşturduğu çadır kentleri tercih etmektedir” denildi.
AFAD’ın çadır kentlerinin tercih edilmemesindeki nedenin ise bu çadırların asimilasyon merkezi işlevi gördüğüne vurgu yapılan önergede, “Diğer nedeni ise 1895 tarihinde Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülmahit döneminde Erzurum, Erzincan, Malazgirt, Sivas, Cizre, Muş illerinden sürgün edilen 20 bin Ermeni vatandaşının kamp yeri olan bir bölgede çadır kentin oluşturulmuş olmasıdır” ifadelerine yer verildi. Katliam kampı olması itibariyle kobanê’lilerin bu kamplarda kalmak istemediğine vurgu yapılan önergede şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“1895 tarihinde Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit döneminde yaklaşık 20 bin Ermeni vatandaşının farklı illerden sürgün edilerek AFAD’ın kurduğu çadır kentin olduğu bölgeye yerleştirildiği iddiaları doğru mudur? Bu bölgeye sürgün edilen Ermeni vatandaşlarında 2 bininin katledildiği iddiaları doğru mudur? AFAD’ın kurduğu çadır kent alanında yapılan kazılarda insan kemiklerine rastlanıldığı ve bu kemiklerin Osmanlı döneminde sürgüne tabi tutulan Ermeni vatandaşlara ait olduğu iddiaları doğru mudur? Çadır kent alanı belirlenirken bu bölgenin böyle bir tarihi geçmişi olduğu devletin yetkili kurumlarınca biliniyor muydu? Devlet arşivlerinde bu iddiayı doğrulayacak nitelikte bilgi ve belgeler mevcut mudur? Şayet mevcut ise bu bilgi ve belgeleri kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz?Öne sürülen bu iddianın doğru olması durumunda AFAD tarafından oluşturulan bu çadır kenti boşaltmak bakanlığınızın gündeminde midir? AFAD’ın çadır kentinin bu bölgede kurulmuş olması tamamıyla bir tesadüf mü yoksa devletin bir mesajı olarak mı algılanmalıdır? Tüm bu iddiaları yerinde incelemek üzere bakanlık olarak bir talimatınız olacak mıdır?”
(zk/kk)

Yorumlar kapatıldı.