İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Samsun, tarihini korumadık ‘yok ettik’

Samsun Yerel Tarih Gurubu Başkanı Emin Kırbıyık, Samsun’un tarihi olmayan değil, tarihi kıymeti bilinmeyen bir şehir olduğunu söyledi… Geçmişte Roma imparatoruna kafa tutmuş Mitridat isimli kahramanın Samsun’da yaşadığını hatırlatan Yerel Tarih Grubu Başkanı Emin Kırbıyık “1900’lü yıllara gelindiğinde Samsun’da Rumlar, Ermeniler ve Müslümanlar yaşıyordu. Selahiye mahallesi Ermeni mahallesiydi. 30 Ağustos Ortaokulu’nun olduğu alanda Ermeni kilisesi, yetimhane ve papazın oturduğu malikane yer alıyordu. Kadıköy mahallesi Rumlara ait bir mahalleydi. Rumların 23 Nisan Ortaokulu’nun olduğu yerde büyük bir kadetralleri vardı. 1930’lu yıllarda dönüşüme uğradı. Dönemin Samsun Valisi Kazım İnanç Paşa, orayı yıktı, Kazım Paşa sineması oldu.

***
Samsun Yerel Tarih Gurubu Başkanı Emin Kırbıyık, Samsun’un tarihi olmayan değil, tarihi kıymeti bilinmeyen bir şehir olduğunu söyledi.
Samsun Yerel Tarih Grubu Başkanı Emin Kırbıyık yaptığı açıklamada, kentte tarihi koruma adına yapılan son gelişmeleri değerlendirdi. Samsun’un tarihi olmayan değil, tarihi kıymeti bilinmeyen bir şehir olduğunu söyleyen Kırbıyık ” Samsun merkezinin 2 bin 700 yıllık bir geçmişi var. Geçmişimize ait birçok zenginliği bünyemizde barındırıyorduk. Aradan geçen yıllar içerisinde bilinçsizlik nedeniyle tarihi kültürmüzü yok ettik. Samsun tarihini koruyan değil, yok eden bir kent konumunda “dedi.
Geçmişte Roma imparatoruna kafa tutmuş Mitridat isimli kahramanın Samsun’da yaşadığını hatırlatan Yerel Tarih Grubu Başkanı Emin Kırbıyık “1900’lü yıllara gelindiğinde Samsun’da Rumlar, Ermeniler ve Müslümanlar yaşıyordu. Selahiye mahallesi Ermeni mahallesiydi. 30 Ağustos Ortaokulu’nun olduğu alanda Ermeni kilisesi, yetimhane ve papazın oturduğu malikane yer alıyordu. Kadıköy mahallesi Rumlara ait bir mahalleydi. Rumların 23 Nisan Ortaokulu’nun olduğu yerde büyük bir kadetralleri vardı. 1930’lu yıllarda dönüşüme uğradı. Dönemin Samsun Valisi Kazım İnanç Paşa, orayı yıktı, Kazım Paşa sineması oldu. Daha sonra okullar yapıldı. Her yıl Yunanistan’dan otobüslerle turistler gelip kadetrallin yanında yer alan Dumlupınar ve Cumhuriyet okulunu ziyaret ediyorlar. Samsun’un denize sıfır kalesi vardı, büyük yangından sonra kalenin taşlarını ev yapımında kullanıldı. Samsun Atatürk anıtının olduğu yer, Ermeni mezalığıydı. Mevcut değerlerimizi ve eski evleri koruyamadık. Selahiye mahallesinde eski binalar var, bunlara sahip çıkamıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyes’nin ortak bir çalışma ile söz konusu eski binaları kamulaştırılarak, eski haline getirmesi taraftarıyız. Açıkçası tarihimize sahip çıkamadık. “dedi.
TARİHLE BİRLİKTE ANILARDA YIKILDI 
Tarih bilincinin son yıllarda oluştuğuna dikkati çeken Samsun Yerel Tarih Grubu Başkanı Emin Kırbıyık, bu durumun üzücü olduğunu söyledi.” Samsun eski Samsun olarak kalmalıydı” diyen Kırbıyık ” Yeni yapılaşma bize göre Atakum’da olmalıydı. Maalesef bügün Atakum’u da kaybetmek üzereyiz. Orada çarpık kentleşmenin çirkin örneklerini görüyoruz. Tarihin korunması adına yerel yöneticilerin sivil toplum örgütlerini dikkate alması lazım. Onların fikirlerine saygı göstermeleri gerekiyor. Bu konularda yardım alınması lazım. Tarihi kaybettik mi, geri getirmemiz imkansız. Büyük Otel 19 yılda yapıldı, 19 günde yıkılıyor. Bu orada anısı olanlara saygısızlıktır. Fener stadının duvarları yıkıldı. Bu orada futbol oynamış, futbol seyretmiş insanların anılarına saygısızlıktır. Yerel yöneticiler Samsun halkının anılarına saygı göstediğinin göstergesi olarak, yaşanmışlığa saygı göstermelidir “diye konuştu.
YÖNETİCİLER POPÜLİST OLMAMALI
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin kenti sahil ile buluşturma adına yaptığı güzel çalımaların yanı sıra telafisi mümkün olmayan hatalara da imza attığını belirten Samsun Yerel Tarih Grubu Başkanı Emin Kırbıyık ” Atakum sahiline SGK, Emniyet Müdürlüğü, binası yapılıyor. Atakum Belediyesi’nin kent meydanı için ayırdığı yere kapalı yüzme havuzu yapımı devam ediyor. Denizin kenarına Sheraton Otel yapıldı. Söz konusu yapıların zararlarını zaman içerisinde göreceğiz. Yerel yöneticilerin popilist yaklaşımlardan uzak kalması gerekiyor. “şeklinde konuştu.
Zekeriya FIRAT

Yorumlar kapatıldı.