İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye raporuna 442 değişiklik önergesi

Güven Özalp / Brüksel
Son dönemde Ankara’ya yönelik eleştirileri en üst düzeye çıkarmasıyla dikkat çeken Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye raporu değişiklik önergesi bombardımanına tutuldu. AP Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri tarafından hazırlanan belgeye 442 değişiklik önergesi verildi. Büyük bölümü Türkiye aleyhine olan ve orta yol arayan bir niteliğe sahip metni mümkün olduğu kadar sertleştirme amacı güden önergeler arasında özellikle “Ermeni soykırımı” iddialarının tanınmasını ve PKK’nın Avrupa Birliği terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep edenler dikkat çekiyor.

Piri’nin bu taleplere direnememesi halinde AB ile Türkiye arasından yeni bir krizin ortaya çıkma potansiyeli oldukça yüksek. “Ermeni soykırımı” iddialarının tanınması yönündeki çağrılar AP’de ilk kez gündeme gelmiyor.
1915 OLAYLARI
Bu yılki önergeleri diğer yıllardan farklı kılan üç unsur ise 1915 olaylarının 100. yılı içinde bulunulması, talepte bulunanların sayısının fazla olması ve daha önce bu yöndeki çağrılara yoğun baskıya rağmen direnen raportör Ria Oomen-Ruijten yerine nasıl bir tutum takınacağı henüz net olmayan Piri’nin bu görevde olması. “100. yıl” unsurunun parlamenterleri etkileme riski oldukça yüksek görülüyor. PKK’nın AB terör örgütleri listesinden çıkarılması yönündeki çağrılar yaklaşık iki yıldır kulislerde ısıtılıyor ve geçen yıldan bu yana da çok farklı kesimlerce yüksek sesle dile getiriliyor. PKK’ya yakınlığıyla bilinen aşırı solun yanı sıra sosyalistlerin etkin isimleri arasında yer alan Portekizli parlamenter Ana Gomes’in de bu talebi gündeme getirmesi önergeye beklenenin üzerinde destek verilmesi sonucunu doğurabilir.
AP’nin son olarak kabul ettiği ve Türkiye’yi çok sert şekilde eleştirdiği Kıbrıs ve basın özgürlüğüyle ilgili kararların içeriğini de metne yansıtma amaçlı değişiklik önergelerinin çokluğu dikkat çekerken mevcut tablo Ankara’nın bir dönem en fazla destek aldığı kanat olan Liberallerin önemli bir bölümünü kaybetme aşamasında olduğunu gösteriyor. Özellikle Alman parlamenter Alexander Graf Lambsdorff ve Hollandalı parlamenter Marietje Schaake tarafından hazırlanan önergelerde, “Türkiye’deki siyasilerin açıklama ve eylemleri bağlamında ülkenin Kopenhag kriterlerini karşılar kabul edilemeyeceği” ve “müzakere sürecinin sorgulandığı” yönündeki vurgular” öne çıkıyor. Liberallerin, “Sarkozy formülü” uygulayarak “müzakere” kelimesi geçen cümleleri değiştirme çabası da yeni bir unsur olarak göze çarpıyor. Değişiklik önergeleri ve rapor 23 Mart’ta AP Dışişleri Komisyonu’nda (AFET) görüşüldükten sonra 31 Mart’ta oylanacak. Rapora nihai hali ise nisanın son haftasındaki AP Genel Kurulu’nda verilecek.

Yorumlar kapatıldı.