İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rusya’nın Cezalandırılması

By Beril Dedeoğlu / Galatasaray Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler

Ekonomik olarak zora düşen Rusya’da siyaset de bu süreçten etkileniyor. Toplumun büyük çoğunluğu giderek daha fazla “batı” karşıtı hale geliyor, daha milliyetçi bir eğilime sürükleniyor, üstelik hükümet de yeterince önlem almamakla suçlanıyor…   Putin, kola ve hamburger yemeden de yaşanabileceğini söyleyerek ABD menşeli firmalara boykot uygulanacağını ima etse bile, bunun ekonomiye ne katkı sağlayacağını açıklayamıyor… Rusya’nın “Batı” ile kavgasının maliyeti yüksek oldu, daha da olacak gibi. Ancak bu süreçten tek zarar gören Rusya değil… Rusya ticaretinin yarıdan fazlası Avrupa ileydi, yaptırımlar nedeniyle bu hacim düştü. Dolayısıyla Avrupa yeni pazarlara ihtiyaç duyar hale geldi. Petrol fiyatları düştü, ama yine ambargolar nedeniyle Avrupa’nın Rusya olanaklarından yararlanması sınırlı kaldı. Dolayısıyla Avrupa’nın, özellikle de Almanya’nın başka yerlerden enerji teminine bakma dönemi başladı. Kısacası Rusya için Avrupa kapısı kapanırken, Avrupa için de Rusya kapısı kapandı.

***
ABD’nin bazı devletleri cezalandırma süreci sertleşerek devam ediyor. İlk bakışta yaptırım ve ambargolardan, parasal manipülasyonlardan ve petrol fiyatlarındaki düşüşten Rusya’nın ve İran’ın etkilendiği görülüyor.
 “Batı” kapısının kapanma baskısı, Rusya ekonomisi üzerinde son derece olumsuz etkiler oluşturmuştur durumda; dolayısıyla yaptırımların kısmen sonuç verdiği ve küresel patronun kim olduğunun hatırlatıldığı söylenebilir. Bununla birlikte yaptırımların Rusya’yı mahvetme, çökertme ya da muhtaç etme gibi bir amacı olduğundan emin olmak zor.
Ekonomik olarak zora düşen Rusya’da siyaset de bu süreçten etkileniyor. Toplumun büyük çoğunluğu giderek daha fazla “batı” karşıtı hale geliyor, daha milliyetçi bir eğilime sürükleniyor, üstelik hükümet de yeterince önlem almamakla suçlanıyor. Diğer bir ifadeyle Putin’in milliyetçiliği bile halkı kesmiyor. Putin, kola ve hamburger yemeden de yaşanabileceğini söyleyerek ABD menşeli firmalara boykot uygulanacağını ima etse bile, bunun ekonomiye ne katkı sağlayacağını açıklayamıyor.
Rusya’nın “Batı” ile kavgasının maliyeti yüksek oldu, daha da olacak gibi. Ancak bu süreçten tek zarar gören Rusya değil.
Ayrılacak yollar
Rusya-Batı kavgasının esas nedeni, Rusya-Avrupa ilişkisiydi. Tüm bu süreç esasen Rusya-Avrupa ilişkisine büyük zarar verdi, dolayısıyla Avrupa da bu sarsıntıdan payına düşeni alıyor.
Rusya ticaretinin yarıdan fazlası Avrupa ileydi, yaptırımlar nedeniyle bu hacim düştü. Dolayısıyla Avrupa yeni pazarlara ihtiyaç duyar hale geldi. Petrol fiyatları düştü, ama yine ambargolar nedeniyle Avrupa’nın Rusya olanaklarından yararlanması sınırlı kaldı. Dolayısıyla Avrupa’nın, özellikle de Almanya’nın başka yerlerden enerji teminine bakma dönemi başladı. Kısacası Rusya için Avrupa kapısı kapanırken, Avrupa için de Rusya kapısı kapandı.

Yorumlar kapatıldı.