İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

MUB’dan Seyfo’nun 100. yıldönümü dolayısıyla açıklama

Stockholm/ANF 
MUB (Bethnahrin Ulusal Konseyi), soykırımının 100. yılı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada 1915 yılında soykırım gerçekleştiren zihniyetin günümüzde El Kaide, DAİŞ, El Nusra ve Müslüman Kardeşler gibi örgütler aracılığıyla farklı etnik köken ve inançtan halklara soykırım yapmaya çalıştığına dikkat çekti ve Türk devletine 1915 yılında yapılan soykırımı kabul etmesi çağrısında bulundu. Türkiye Cumhuriyeti’nin Osmanlı İmparatorluğu’nun mirasçısı olarak kurulduğunu, ancak bugüne kadar Türkiye’de görev yapan hükümetlerin tamamının soykırımını inkar ettikleri gibi unutturmak ve izlerini yok etmek amacıyla değişik manevra ve diplomatik girişimlerde bulunduklarını belirten MUB, 24 Nisan öncesi Türk Hükümeti’nin dünya kamuoyunu yanıltma çalışmalarına ağırlık verdiğine dikkat çekiyor.

MUB, soykırımının inkarı için Türk devletinin her türlü yöntemi uygulamasına rağmen İsveç Parlamentosu’nun Asuri-Süryani-Keldanilere soykırım uygulandığını kabul ettiğini ve Kürt Siyasi Hareketi’nin iradesini temsil eden bazı Kürt liderlerin bazı Kürt aşiretlerinin soykırımına katıldığı için özür dilediklerini hatırlatıyor.
Türkiye’nin geçmişiyle yüzleşmediği, Osmanlının cihahtçı, ümmetçi, mezhepçi zihniyetini devam ettirdiği için Koçgiri, Ağrı, Dersim ve diğer illerde pek çok katliamının gerçekleştirildiği belirtilen MUB açıklamasında şu görüişlere yer veriliyor:
“(Bethnahrin Ulusal Konseyi) MUB olarak 1915 soykırımını Sayfo’yu halkımızın ve mücadelemizin kimliğiyle özdeş olarak görmekteyiz. Mücadelemiz öncülüğünde yıllardan beri yapılan eylem ve  etkinliklerle halkımızın onur kimliği olan Sayfo’ya sahip çıkmaya başlamıştır. Bütün dünya Sayfo’yu kabul edip tanıyıncaya kadar mücadelemizi devam ettireceğiz. Hiç kimsenin bundan kaygısı ve tereddütü olmamalıdır. Sayfo’nun 100. yıl dönümünü anmak amacıyla ülke içinde ve dışında değişik etkinlikler yapılacaktır. Halkımızın isim, mezhep ayırımı yapmadan bu etkinliklere katılması dost ve düşmanlarımıza en etkili cevap olacaktır. Lübnan, Suriye, Irak, Türkiye ve diasporada yapılacak anma etkinlikleriyle soykırımcı zihniyeti kınamak her Süryani’nin ulusal ve toplumsal bir görevidir. Bilinmeli ki ancak bu şekilde şehitlerimizin hatıralarını, kültürümüzü ve kimliğimizi yaşatabiliriz.
Başta (Birleşmiş Milletler) BM, (Avrupa Birliği) AB, ABD, Rusya, Almanya, Fransa, İngiltere, Ermenistan, Lübnan, Irak ve Batı Bethnahrin (Rojava) kantonlarından, Irak Kürdistan Bölge Parlamentosundan ile bütün ülkelerden 1915 Süryani soykırımını tanımalarını talep ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne de barış, özgürlük, demokrasi ve halkların ortak geleceği için soykırımı resmen tanımaya Süryani, Ermeni, Helen halklarından özür dilemeye çağırıyoruz. “
MUB, Seyfo’nun 100. yıldönümü dolayısıyla, 1915’te katledilen 1,5 milyonu aşkın Asuri-Süryani, Ermeni ve Rumu saygıyla andığını belirtiyor ve Ortadoğu halklarına soykırımcı zihniyete karşı el ele vererek birlikte mücadele etmeleri çağrısında bulunuyor.

Yorumlar kapatıldı.