İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patrik Bartholomeos’dan Birlik Mesajı

Aziz Voukolos Bayramı dolayısıyla İzmir’e gelen Ortodoksların Ruhani Lideri Patrik Bartholomeos, son zamanlarda dinin üzerinden ayrıştırmalar yapıldığını ifade ederek, “Bunlar dini kendi bağnazlıklarına kullanmak isteyen dayanaksız tezlerdir. Aziz Voukolos Bayramı dolayısıyla İzmir’e gelen Ortodoksların Ruhani Lideri Patrik Bartholomeos, son zamanlarda dinin üzerinden ayrıştırmalar yapıldığını ifade ederek, “Bunlar dini kendi bağnazlıklarına kullanmak isteyen dayanaksız tezlerdir. Birçok ülkede, Müslümanların, Musevilerin, Hıristiyanların ve başka dinlere inananların bir arada yaşayabilecekleri örnekleriyle doludur” dedi.

Aziz Voukolos Bayramı dolayısıyla İzmir’e gelen Ortodoksların Ruhani Lideri Patrik Bartholomeos, ziyaretinde birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin daveti ve Dışişleri Bakanlığı’nın onayı ile İzmir’e gelen, 5 gün boyunca çeşitli temaslarda bulunacak olan Patrik Bartholomeos, İzmir ziyaretine ilk olarak Ayavukla Kilisesi’nde şehrin ilk din adamlarından Aziz Voukolos’un Yortu Ayini’ne katılarak başladı. Patrik kiliseye girmeden önce Aziz Voukolos’un fotoğrafını öptü, ardından da mum yaktı. Yaklaşık 3 saat süren Bartholomeos’un yönettiği ayin, Ortodoks cemaatinden ilgi gördü. Ayinde, iki koro tarafından ilahiler seslendirilirken, dualar edildi. Ayinin ardından Fener Rum Patriği Bartholomeos ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu kilisenin bahçesine ağaç dikti.
“DİNSEL ÇATIŞMA EMPOZE EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR”
Ayinin sonunda birlik ve beraberlik vurgusu yapan Patrik Bartholomeos, son zamanlarda yaşanan saldırıların dinsel çatışma olarak empoze edildiğini belirterek şunları söyledi: “Kilisede yurt içinden yurt dışından gelen cemaatle birlikte bir arada Tanrı’ya şükretmek imkanı buldum. Çevremizde hem ulusal hem de uluslararası ölçekte bir durumla karşılaşmaktayız. Hepimiz bunların son bulmasını isterken birileri bunları bizlere dinsel çatışmalar olarak empoze etmekte. Hayır bunlar dinsel çatışmalar değil midir? Bunu bir dini lider olarak söylüyorum. Bunlar dini kendi bağnazlıklarına kullanmak isteyen dayanaksız tezlerdir. Birçok ülkede, Müslümanların, Musevilerin, Hıristiyanların ve başka dinlere inananların bir arada yaşayabilecekleri örnekleriyle doludur. Her ülkede dinsel farklılıklar mevcuttur. Bunlar bir arada yaşayabilme paradigmasını yaşatmak zorundadır. Bu güzel örneği açık yüreklilikle sevgi ve samimiyetle yaşatan İzmir’in mülki amirlerine, belediye başkanına, belediye mensuplarına, ticaret odasına ve bu eşsiz şehrin güzel halkına patrikhanemiz adına şükranlarımızı sunarız. Aranızda huzurla yaşayan küçük Rum topluluklarını ve diğer azınlıkları desteklemeye devam ediniz. Birlikte yaşamak önemli bir erdemdir. İzmir halkı tarih boyunca bu örneği göstermiştir. Allah’ın nimetlerinin üzerimizde olmasını diliyoruz.”
Bartholomeos, bazı patrikhane görevlilerinin de Türk vatandaşlığına kabul edildiğini ayinde açıkladı. Bartholomeos, kilisede bulunan küçük bir bebeği de öpüp ona altın hediye etti.
Fener Rum Ortodoks Patriği 1. Bartholomeos‘un İzmir’de ziyaretleri devam edecek. Ruhani lider öncelikle İzmir Ortodoks Cemaati’nin onuruna verdiği yemeğe katılacak. Ardından İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret edecek olan Patrik, İzmir Ticaret Odası’nda düzenlenen İzmir’in Azizleri konulu sempozyuma katılacak. Patrik akşamleyin İzmir Yunanistan Başkonsolosluğu’nun onuruna verdiği akşam yemeğine katılacak.

Yorumlar kapatıldı.