İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Mezarlığı’nın tapusu kiliseye verildi

İstanbul’un merkezi Şişli’de mevcut bulunan 700 milyon TL değerindeki tarihi Ermeni Mezarlığı’nın tapusu 80 sene sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Beyoğlu Üç Horan Kilisesi Vakfı’na iade edildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü, Şişli’de mevcut bulunan 41 bin 950 metre karelik tarihi Ermeni mezarlığının tapusunu Ermeni Cemaati’nin İstanbul’da mevcut bulunan en zengin vakfı Beyoğlu Üç Horan Kilisesi Vakfına devretti. Beyoğlu Üç Horan Kilisesi Vakfı 2011 senesinde yeni Vakıflar Kanunu çerçevesinde Ermeni Mezarlığı’nın tescilini ve tapusunu almak için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne müracaat da bulunmuştu.

Vakıflar, mevzu ile ilgili pozitif karar vererek, durumu Beyoğlu Üç Horan Kilisesi Vakfına bildirdi. Vakıf, kararın İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne gelmesinin ardından 41 bin 950 metrekarelik Ermeni Mezarlığı’nın tapusunu tescil ve tapu için lazım gelen işlemleri başlattı. Önceki günlerde de vakıf avukatı Simon Çekem Şişli Tapu Müdürlüğünün onayıyla vakıf ismine mezarlığın tapusunu teslim aldı. Şehrin merkezinde mevcut bulunan mezarlığın tapudaki değeri 750 milyon TL’yi buluyor.

“Mutlu olduk”
80 sene akabinde Mecidiyeköy’deki Ermeni Gragori Mezarlığı’nın tapusunun kendilerine verilmesinden dolayı sevinçli olduklarını dile getiren Beyoğlu Üç Horan Kilisesi Vakfı vekili Simon Çekem, “Mecidiyeköy’deki arazi, bize ilk verildiği günden bu yana mezarlıktır. Osmanlı tarafından 1830’lu senelerde da mezarlık olarak kullanılan alan, yayınlanan bir fermanla Ermenilere verilmişti. Başlangıçta 50 bin metrekarelik bir alan olan mezarlık, 1930’da çıkarılan Belediyeler Kanunu çerçevesinde İstanbul Belediyesi’ne devredildi. Tapusu ve tescili ellerinde olmamasına rağmen Ermeniler günümüze kadar cenazelerini Şişli’deki Gragori Mezarlığı’na defnediyordu.”
Ünlü isimler burada yatıyor
Şişli Ermeni Mezarlığı’nda askeri beraber yaşamını kaybeden er Sevag Balıkçı, Türk eğitimci, yazar ve ekonomist Arman Manukyan, Genelev patroniçesi Matild Manukyan, Cem Karaca’nın annesi Opera sanatçısı Toto Karaca, Onno Tunç, Ermeni Şair Antan Özer, Milli Takımın ilk golünü atan Garbis İstanbulluoğlu,  ilk Ermeni mebus -Türk Dil Kurumu Profesörü Berc Keresteciyan Türker, servetini TSK’ya bırakan Avadis Ohanyan Çakır, Akordeon sanatçısı Anahit Yulanda Varan, Abdülhamit’in servetini yöneten Agop Paşa Kazasyan, 1961 Anayasası’nı yapan Meclis’te bulunan matematikçi Hermine Agavni Kalustyan ve Ermeni patrikleri yatıyor.
Stat ve mezarlık verilmişti…
Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2012 senesinde Şişli’deki 40 bin 500 metrekarelik Ermeni Katolik Mezarlığı’nın tapusunu Surp Agop Hastanesi Vakfı’na, Zeytinburnu Stadı’nın da bulunduğu 42 bin metrekarelik kıymetli araziyi de Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı’na iade etmişti.
Kanun 2011’de çıktı
Gayrimüslim cemaate ait vakıfların gayrimenkul edinmesine ait arıza Cumhuriyet öncesine dayanıyor. Tüzel kişiliklerini ve gayrimenkul sahibi olma hakkını 1912 senesinde kazanan vakıflar için 1935 senesinde mülklerini beyan etme ve tapuya kayıt ettirme mecburiyeti getirildi. Bunun ardından vakıf yönetimleri sahibi oldukları gayrimenkullerin listesini Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne teslim etti. 1936 Beyannamesi olarak bilinen bu liste, 1974 senesinde Yargıtay’ın ulusal emniyet sebebiyle vakıfların beyannamede belirtilenden başka gayrimenkul elde edemeyeceklerini hükme bağlamasıyla sınırlandı. Kararın ardından da vakıfların bağış ve vasiyet yoluyla edindikleri mülklerin Hazine’ye devrine başlandı. Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi AİHM ’de pek çok fazla defa tazminata mahkum edilmesine ne sebepten olan bu problemi dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan 2011 senesinde çözdü. Ve vakıfların mal varlıklarının asli sahiplerine iadesinin yolu açıldı. 
Ermeni Mezarlığı’nın tapusu kiliseye verildi
Kaynak: vatan

Yorumlar kapatıldı.