İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Baykal, o Kareyi Habertürk’e Anlattı

Düzgün Karadaş/ Habertürk
Eski CHP Lideri Baykal, İsviçre’deki Ermeni soykırımı davasına ilişkin izlenimlerini Habertürk’e anlattı… Kimse bu olaya dudak bükmeye, küçümsemeye ya da Ermeni düşmanlığı gibi anlamaya ve takdim etmeye kalkmasın. Türkiye hukukunu koruyor. Belli bir nitelemeyi dayatma anlayışını mahkeme inşallah reddedecektir. Bu da düşünce özgürlüğü bakımından önemli bir kazanımdır. Çünkü Fransa bunu tartışmayı yasakladı. Anayasa Mahkemesi, Fransa’da kaldırdı. İsviçre şimdi benzer bir yasaklamayı getirdi. Bunların hepsi lobi işidir. Böyle lobi tezgâhları karşısında Türkiye direncini sergiliyor. Bir hukuki mücadele veriliyor. Bu mücadele de iyi veriliyor; inşallah iyi bir sonuç elde edilir. Hiçbir vatandaşımızın utanması, eziklik duyması ve şov-mov diye buna dudak bükmesi gerekmez.

***
Eski CHP Lideri Baykal, İsviçre’deki Ermeni soykırımı davasına ilişkin izlenimlerini Habertürk’e anlattı
İP Lideri Perinçek’in AİHM’de görülen “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” davasını yerinde izleyen eski CHP Lideri Baykal “Bu tarihi bir olaydır, kişi olayı değildir. Kimse bu olaya dudak bükmeye, küçümsemeye ya da Ermeni düşmanlığı gibi anlamaya, takdim etmeye kalkmasın. Türkiye hukukunu koruyor” dedi.
İsviçre’de “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” açıklaması nedeniyle hapis cezasına mahkûm olan, ancak AİHM’nin ifade özgürlüğü kapsamında mahkûmiyetini bozduğu İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in, AİHM Büyük Daire’deki temyiz duruşmasına eski CHP Lideri ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal da katıldı.
Baykal, HABERTÜRK’e davaya ilişkin izlenimlerini anlattı:
Avrupa Konseyi toplantıları için geldiğimiz Strasbourg’da, 150 metre ötesinde dururken, duruşmaya katılmamak sorumsuzluk olurdu. Yıllarca Türkiye soykırım suçlusu olarak ilan edildi. Bunun bir uluslararası hukuk gereği olduğu söylendi. Şimdi öyle olmadığı yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Bu tarihi bir olaydır. Bir kişi olayı değildir. Bu Türkiye’nin olayıdır. Biz bu duygular içinde gidip duruşmayı izledik.
Birileri şov-mov diye nitelendiriyorlar, bu büyük bir haksızlık. Ciddi bir hukuki mücadele söz konusu. Hükümetin görevlendirdiği uluslararası avukat çok nitelikli, başarılı bir savunma yaptı. Hukuken duruşma sonunda hepimiz tatmin olduk, umarım karar da bunu teyit edecektir.
Kimse bu olaya dudak bükmeye, küçümsemeye ya da Ermeni düşmanlığı gibi anlamaya ve takdim etmeye kalkmasın. Türkiye hukukunu koruyor. Belli bir nitelemeyi dayatma anlayışını mahkeme inşallah reddedecektir. Bu da düşünce özgürlüğü bakımından önemli bir kazanımdır. n Çünkü Fransa bunu tartışmayı yasakladı. Anayasa Mahkemesi, Fransa’da kaldırdı. İsviçre şimdi benzer bir yasaklamayı getirdi. Bunların hepsi lobi işidir. Böyle lobi tezgâhları karşısında Türkiye direncini sergiliyor. Bir hukuki mücadele veriliyor. Bu mücadele de iyi veriliyor; inşallah iyi bir sonuç elde edilir. Hiçbir vatandaşımızın utanması, eziklik duyması ve şov-mov diye buna dudak bükmesi gerekmez.
Bu duruşmanın hukuki ve siyasi sonuçları olacaktır. Bu yüzden duruşma önemlidir. Eğer AİHM bir hüküm verirse, bu konuda artık uluslararası hukuk açısından Türkiye’yi soykırım yapmış ülke olarak nitelendirme imkânı kalmayacak. n Elbette tarih yaşanan gerçekleriyle ortada; acı tatlı olaylarıyla, bu ayrı bir olaydır. Tarih yeniden yazılacak değil. Yaşananlar görmezlikten gelinecek değil. Bu Ermenistan, Ermenilere karşı bir hareket değil. Bu; Türkiye’nin itham edilmesi, Türklerin olayların üzerinden yüzyıl geçtiği halde halen soykırım suçlusu olarak ilan edilmesi doğrultusundaki uluslararası kampanyayı kıracak bir karar olacak.
‘AİHM PROTOKOLÜNE GÖRE OTURDUK’
“AİHM’nin protokolüne göre duruşma salonunda oturduk. Aynı konseyde o AK Parti’yi temsil ediyor, ben CHP’yi. Duruşmada milletvekillerine belli bir yer ayrıldı. Orada ‘İsteyen istediği yerde oturur’ diye bir şey yok. Bizim dışımızdaki bir düzen. Ben oturdum arkasından o geldi oturdu. Solumda da Dışişleri Komisyonu Başkanı Ferhat Bey vardı. Sağımda da eski bakan olarak o duruyor. Ne yapacağım? Orada birbirimizle kavga mı edeceğiz? Meclis’teki oylamada anlayışımın gereğini yapmışım. Egemen Bey’in kendisi de biliyor, benim ne yaptığımı.”

Yorumlar kapatıldı.