İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’den Ermenistan’a ilk dava

Türkiye’den Ermenistan’a ilk bireysel davayı Erzurumlu Çoşkun Işık açacak…Devlet arşivlerinde Erzurum ve Almavir’de katledilen Müslümanlarla ilgili belgelerin de olduğunu aktaran Işık, şunları söyledi: “Benim dedelerimin de Ermenistan’ın bir köyünden sürüldüğü, Olur ilçesine yerleştiği ve Müslüman oldukları için Ermeniler tarafından katledildiği devlet arşivlerinde bulunmaktadır. Toprak meselesine gelince ben de Ermenistan’ın sınırında bulunan Almavir köyünden toprak talebinde bulunmaktayım. Onlar Atatürk Havalimanı ya da Çankaya Köşkü’nü istiyorlar diye değil. (Arkadaşın kafasına tuğla düşmüş olmalı. Geçmiş olsun. HYETERT)

***
Türkiye’den Ermenistan’a ilk bireysel davayı Erzurumlu Çoşkun Işık açacak.
Son günlerde Ermenistan diasporasının Çankaya Köşkü ve Atatürk Havalimanı’nın yer aldığı alanlar için ülkemiz aleyhine dava açacakları yönündeki haberlerden sonra, İzmir’de yaşayan ve bir Erzurumlu olan Coşkun Işık da misilleme olarak Ermenistan aleyhine dava açmaya hazırlanıyor.
HUKUKİ ALTYAPI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Şu an hukuki altyapı çalışmalarını sürdüren Işık, Ermenistan’dan daha önce Müslümanların yaşadığı Almavir köyünü talep edecek.
50 SENEDİR AYNI SORUNLAR
Ermenilerin Türkiye’den yaptığı taleplere sessiz kalmamak gerektiğini düşünerek dava açmaya karar veren Coşkun Işık, “Ermenilerin yaptığı taleplere ülkemiz yetkililerinin maalesef resmi bir tepki vermemesi sebebiyle Ermenilerin talepleri yüzyıllardır devam etmektedir. Bunun önüne geçebilmek için bir Türk vatandaşı olarak özellikle bir Erzurumlu olarak bende Ermenilere karşı elimizde bulunan belgelerle bir dava açacağım.
Bu davanın bütün Türkiye safına yayılması için elimden geleni yapacağım. 50 yaşındayım 50 senedir aynı sorunları konuşuyoruz. Bir 50 sene daha konuşmamak için resmi bir girişimde bulundum. Aslında bu girişimi ülkemizin idarecilerinin yapması daha uygun olurdu. Fakat şu ana kadar herhangi bir tepki vermedikleri için bende bir Türk vatandaşı olarak dava açmaya karar verdim” dedi.
SINIRLAR ANTLAŞMALARLA ÇİZİLDİ
Ermenistan’ın Türkiye’den toprak isteme gibi bir hakkı olmadığını çünkü sınırların yıllar önce antlaşmalarla çizildiğini anlatan Işık, dedelerinin de Ermeniler tarafından sürüldüğünü ve asıl Müslümanların yaşadığı Almavir köyünün Türklere ait olduğunu savundu.
“ALMAVİR KÖYÜNÜN TAMAMINI İSTİYORUZ”
Devlet arşivlerinde Erzurum ve Almavir’de katledilen Müslümanlarla ilgili belgelerin de olduğunu aktaran Işık, şunları söyledi: “Benim dedelerimin de Ermenistan’ın bir köyünden sürüldüğü, Olur ilçesine yerleştiği ve Müslüman oldukları için Ermeniler tarafından katledildiği devlet arşivlerinde bulunmaktadır. Toprak meselesine gelince ben de Ermenistan’ın sınırında bulunan Almavir köyünden toprak talebinde bulunmaktayım. Onlar Atatürk Havalimanı ya da Çankaya Köşkü’nü istiyorlar diye değil.
ERMENİLER KATLETMİŞLER
Lozan Antlaşması’ndan sonra sınırlar çizilmiş ve Misak-ı Milli ile sınırlar belli olmuştur. O zamanlar Ermenistan, Suriye ve birçok ülke Osmanlı toprağıydı. Aradan bunca zaman geçmesine rağmen biz ‘Halep’ten, Kerkük ve Varna’dan toprak talep ediyoruz’ demenin bir anlamı yok. Bu saçma sapan bir şey. Ama bugüne kadar Ermenilerin bu taleplerine maalesef resmi ve ciddi bir cevap verilmediği için Ermeniler de bunu kendilerine hak gördü. Köyün tamamını istiyoruz. Çünkü Ermenistan’ın durumu belli. Bizim Atatürk Havalimanı ve Çankaya Köşkü’nün durumu belli. Sonuçta o köyden sürülen sadece ben değilim. O zaman ki Olur ilçesini oluşturan Ermenistan’ın Almavir köyünden gelenler oluşturmuştur. Bunlar Müslüman olduğu için daha sonra Ermeniler gelmiş ve bunları katletmişlerdir.”
ERMENİSTAN’A AÇILAN İLK BİREYSEL DAVA
Davanın Türkiye’den Ermenistan’a açılacak olan ilk bireysel dava olduğunu anlatan Coşkun Işık, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu Türkiye’den Ermenistan’a karşı açılan ilk bireysel davadır. Bu davanın sonuna kadar ne gerekiyorsa yapacağım. Bütün hemşehrilerimi de bu davanın çoğalması için müracaata davet ediyorum. Devlet büyüklerinden de bu konuda hukuki ya da başka ne şekilde yardım yapılabilirse onların da desteğini bekliyorum.”

Yorumlar kapatıldı.