İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Hitler Ermeni Soykırımı’ndan esinlendi’

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Platformu üyesi Gonca Şahin, Hitler’in tüm Yahudi’leri yok etmeyi amaçlayan “nihai çözüm” planında Osmanlı topraklarında gerçekleşen Ermeni Soykırımı’ndan esinlendiğini belirterek, “Yahudi yurttaşlarımıza yönelik ırkçı nefret propagandasını, Antisemit saldırıları, milliyetçiliği ve faşizmi lanetliyoruz” dedi. Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Platformu, Galatasaray Meydanı’nda Holokost kurbanlarını anma etkinliği gerçekleştirdi. “Holokost kurbanlarını saygıyla anıyoruz” yazılı pankartının açıldığı anmada, “Bir daha asla” yazılı dövizler açılırken, yaşamını yitirenleri anmak için yere kırmızı karanfiller bırakıldı. 

“Soykırımı unutma, unutturma”, “Susma haykır, faşizme hayır”, “Dur de dur de ırkçılığa dur de” sloganlarının atıldığı anmada basın açıklamasını Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Platformu üyesi Gonca Şahin yaptı. Şahin, kanlı Nazi rejimi sırasında Yahudilerin üçte ikisinin öldürüldüğünü belirterek, Almanya ve Almanların işgal ettiği sınırlar içerisindeki 40 binin üzerindeki ölüm tesisinin Yahudi ve diğer kurbanları toplamak, hapsetmek ve öldürmek için kullanıldığını ifade etti.

‘On milyondan fazla insan ölüm kamplarında hayatını kaybetti’
Nazilerin, insanlık tarihinin en büyük suçlarından biri olan Holokost’a giden süreci aşamalı olarak gerçekleştirdiğini belirten Şahin, “Yahudiler üzerinde sistematik bir devlet terörü uygulayan Naziler, başta ekonomi olmak üzere kötü giden her şeyin, kendilerince zararlı her fikrin kaynağını Yahudiler olarak gösterdi. Yasal ve idari yollarla tecrit edip, yoksullaştırmak amacıyla ırkçı yasalar yürürlüğe koydular, milyonlarca Yahudi’yi inşa ettikleri ölüm kamplarında, krematoryumlarda yok ettiler. Yahudilerle birlikte Romanlar, komünistler, sosyalistler, sendikacılar, eşcinseller, sakatlar ve daha birçok başka gruba dahil on milyondan fazla insan ölüm kamplarında, gaz odalarında hayatını kaybetti” dedi.
Hitler: Ermenilerin imhasından bahseden kim kaldı ki?
Hitler’in tüm Yahudi’leri yok etmeyi amaçlayan “nihai çözüm” planında Osmanlı topraklarında gerçekleşen Ermeni Soykırımı’ndan esinlendiğini ifade eden Şahin, “1939 yılında Polonya’yı işgal öncesinde Hitler, Yahudilerin acımadan yok edilmesini emrederken, ‘Tüm olanlara rağmen Ermenilerin imhasından bahseden kim kaldı ki?’ demişti” diye konuştu.
‘Günümüzde ırkçı ve milliyetçi fikirler hala yaygın’
Günümüzde ırkçı ve milliyetçi fikirlerin hala yaygın olduğunu belirten Şahin, ABD’de siyahların polis terörüne maruz kaldığını, Avrupa’da ırkçı partiler ve neo naziler’in göçmen düşmanlığı yaptığını, Ortadoğu’da insanların inançları ve düşünceleri nedeniyle kitlesel olarak öldürüldüğünü, yurtlarını terk etmeye zorlandığını, İsrail’in Gazze’ye yönelik her saldırısında Yahudilere yönelik tehditler ve aşağılayıcı ifadelerin kullanıldığını kaydetti. Şahin, “Ölüm kampı Treblinka’ya gönderme yapan akademisyenler, ‘Hitleriniz bol olsun’ diyen siyasiler, sinagogları keyfi olarak kapatan Edirne Valisi gibi bürokratlar, Yahudi toplumunu hedef gösteren sivil toplum kuruluşları, sinagogları basan faşist çeteler saldırılarını sürdürürken, kamu görevlileri bu duruma müdahale etmeden izliyor. Nazi rejiminin insanlık suçlarının kurbanlarını saygıyla anıyor, Yahudi yurttaşlarımıza yönelik ırkçı nefret propagandasını, Antisemit saldırıları, milliyetçiliği ve faşizmi lanetliyoruz” diye konuştu. (DİHA)

Yorumlar kapatıldı.