İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

California’daki Sözde Ermeni Soykırımı Anıtının Temeli Atıldı

İbrahim H. Aydoğan – Turkishny.com
ABD’nin California eyaletindeki Pasadena kentinde yapılması uzun süredir tartışılan sözde Ermeni soykırımı anıtının temelleri atılarak inşasına başlandı. Türk Amerikan toplumu ve ABD’deki Türk temsilciliklerinin tüm ikaz ve tepkilerine rağmen geçtiğimiz yıl inşası Pasadena Belediye Meclisi tarafından tasdik edilen sözde Ermeni soykırımı anıtının temelleri, Pazar günü şehir yetkilileri, Ermeni STK temsilcileri ve Ermeni din adamlarının da katılımıyla atıldı.

1915 hadiselerinin 100. yılı olması vesilesiyle ABD sathında Türkiye aleyhtarı propaganda ve soykırım iddialarının daha geniş kitlelerce benimsenmesi için yürütülen dezenformasyonu yoğunlaştıran Ermeni diaspora kuruluşları, anıtın sözde soykırımın 100. yılının anılacağı 24 Nisan 2015 tarihinden önce tamamlanmasını planlıyor.
Memorial Park’ta inşa edilecek “soykırım anıtı”, 4,8 metre uzunlukta üç ayaklı bir yapıdan alta kısma yerleştirilen bir çanağa 21 saniyede bir su damlası düşecek şekilde tasarlanacak. Tripod şeklindeki yapının Osmanlı idaresi tarafından asılan Ermeni liderlerin infazını simgeleyeceği ileri sürülüyor. Bir yıllık bir zaman dilimi içerisinde çanağa düşmesi planlanan toplam 1.5 milyon damlacığın sözde Ermeni soykırımında öldükleri iddia edilen kurbanların sayısını temsil edeceği ileri sürülüyor.
Türk Amerikan Toplumu Tepkili
Türk yetkililer ve Türk Amerikan toplumu, California’da Amerikalı yetkililerle temas kurarak Pasadena’da yapılması planlanan sözde Ermeni soykırımı anıtının “Türkiye’yi ve Türk halkını ağır şekilde rencide edeceği” mesajını vermiş ve projeye şiddetli bir şekilde karşı çıkmışlardı.
Pasadena şehir yetkilileriyle görüşen Türk yetkililer ve Türk Amerikan toplumu temsilcileri, 1915 olaylarının soykırım olarak nitelendirilmesinin doğru olmadığını zira konunun halen tarihçiler tarafından tartışıldığını vurguluyor.

Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosluğu da konuya ilişkin olarak daha önce yayınladığı bir açıklamayla 1915 olaylarının akademsiyenler, tarihçiler ve Türk ve Ermeni toplumu tarafından tartışılmakta olduğunu vurgulayarak Başkonsolosluğun bu nedenle Pasadena şehri yetkilileriyle temasa geçtiğini aktarmıştı. Açıklamada taraflardan birinin olaya yaklaşımını göz önünde bulundurarak bir sözde soykırım anıtı dikilmesinin tarihi problemin çözümüne yönelik olarak devam eden çabalara zarar vereceğine dikkat çekilmişti.

Yorumlar kapatıldı.